Политологът Димитър Ганев: „Вотът на недоверие няма да се отрази положително в електорален план за БСП“

179
Политическият анализатор от "Тренд" Димитър Ганев

Според политическия анализатор социалистите просто се опитват да изглеждат като алтернатива на управляващите

– Г-н Ганев, предстои в Народното събрание да бъде гласуван вот на недоверие на правителството, иницииран от БСП. Смятате ли, че темата за провал в сферата на сигурността е подходяща за подобен вот?

– Виждам силна политическа логика в друг аспект, а не в темата за сигурността. Ако си спомняте, преди две седмици на пленума на БСП бяха обсъждани три теми – строителството на „Белене“, планът за превъоръжаване на българската армия и пакетът „Макрон“. И по трите точки от дневния ред опозицията в лицето на БСП беше на същите позиции, изразявани от управляващото мнозинство. Това се явява огромен проблем за БСП, защото не могат да се позиционират в правилното поле на опозиционна партия и да изглеждат като алтернатива на сегашното управление. Именно заради това на БСП им трябваше много бързо опозиционен инструмент, какъвто без съмнение е вотът на недоверие, до голяма степен без значение на каква тема. Единствената цел на този вот е БСП да се отграничи от управляващото мнозинство.

– Смятате ли, че тези действия на левицата ще й спечелят някакъв дивидент пред избирателите, след като се търси тема за вот на недоверие, а не се инициира вот по дадена наболяла и важна за обществото тема?

– Натрупано напрежение в сферата на сигурността безспорно има, със сигурност не можем да кажем, че България е толкова сигурна страна. Не смятам обаче, че тази атака на БСП към управляващите по линия на проблемите в сектор „Сигурност“ ще се отрази по някакъв начин на електоралните нагласи, защото данните стоят замръзнали на едни и същи нива от година и половина. Единственото, което социалистите ще постигнат с този вот, е да бетонират Валентин Радев на поста вътрешен министър поне още шест месеца.

– Тези електорални данни не показват ли, че евентуални предсрочни парламентарни избори, за които левицата заявява, че се бори, са излишни, след като биха възпроизвели същата разлика между първите две формации ГЕРБ и БСП?

– Освен че резултатите биха били същите както сега, трябва да сме наясно, че предсрочни избори въобще не се очертават. Коалиционната формула изглежда стабилна въпреки противоречията между част от патриотите. Те нямат никакъв интерес от нови избори. Бойко Борисов също не би инициирал нови избори, защото няма логика да даде цялата изпълнителна власт в ръцете на служебен кабинет, назначен от неговия политически опонент – президента Румен Радев.

– Виждате ли все пак някакво затопляне в отношенията между Радев и премиера Борисов? Наскоро президентът похвали правителството за успешното европредседателство.

– Аз не смятам, че имаме обръщане на тенденцията, т.е. изведнъж президентът да стане приятел на правителството. Смятам обаче, че досегашната линия на силна конфронтация между президента и управляващите изглежда по-скоро изхабена. Не виждам категоричната печалба в политически план за Румен Радев в конфронтацията с управляващото мнозинство. Пред него има сериозен риск да звучи все повече като част от опозицията, като човек, който е в неформален сговор с лидера на БСП Корнелия Нинова. Той трябва да бъде в конституционната си роля като олицетворител на единството на нацията.

– Европредседателството е към своя край. Каква е Вашата оценка за него?

– При всички положения оценката е по-скоро позитивна. Видя се, че нямахме никакъв проблем в организационен план.

Имаше два категорични успеха на председателството. Първият беше срещата между ръководителите на Европейския съюз Туск и Юнкер с турския президент Ердоган, на която Борисов беше домакин. Тази среща определено оттласна от дъното европейско-турските отношения. Вторият успех беше проведената в София среща на върха между държавните ръководители на страните от Европейския съюз и тези на страните от Западните Балкани. България трябва да играе силна роля на посредник и медиатор в различен тип конфигурации, от което да трупа политически капитал в региона и като цяло в Европа. В този смисъл нашата страна се справи успешно, организирайки тези две срещи.

Проблемът от европредседателството е, че министър-председателят и правителството се занимаваха прекалено много с европейските теми и се отдръпнаха от вътрешната политика, което породи определени проблеми и напрежения у нас.

– Споменахте турския президент Реджеп Ердоган. Какъв е Вашият коментар за изборната му победа още на първи тур?

– Не знам дали някой е очаквал изборна загуба в състояние на извънредно положение, арестувани журналисти, пълен контрол върху всички власти, на организиране на изборния процес понякога буквално със силови методи. За Ердоган победата на първи тур беше изключително важна. Сега опозицията беше с няколко кандидати, до голяма степен разединена, докато на евентуален втори тур разделението би било „за“ и „против“ Ердоган, което щеше да е изключително тежък сценарий за него.

Въпросите зададе:
Десислав ТЕНЕВ