Политологът Димитър Ганев: Водната криза в Перник може да вземе нови политически жертви

490

Политологът от изследователски център „Тренд“ с детайлен анализ пред „Старозагорски новини“ за политическите измерения на ситуацията с безводието в яз. „Студена“. Анализаторът коментира и въпроса доколко резултатни и ползотворни биха били в бъдеще публичните прояви на прокуратурата, както и предстоящия пореден вот на недоверие към правителството.

– Г-н Ганев, не изминаха и десет дни от началото на новата година, когато дойде новината за задържането на министъра на околната среда и водите Нено Димов и последвалата му оставка. Това ли е първото политическо действие за новата 2020 г.?

– Без всякакво съмнение това, което се случи, е първият епизод. Имайте предвид, че водната криза в Перник може да вземе и други жертви. Далеч не смятам, че Нено Димов ще бъде посочен като единствен виновник, а и не би било справедливо. През уикенда станахме свидетели и на зараждащия се напълно нов конфликт, който е в полето на здравеопазването. Говоря за конфронтацията на две много силни фигури, каквито са шефът на НЗОК Дечо Дечев и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. В самото начало на новата 2020 г. на политическата и публичната сцена у нас се оформят две съществени кризи. Няма съмнение, че това е само началото.

– Прогнозирате, че рокадите в третия кабинет на премиера Бойко Борисов ще продължат?

– Има ли изобщо човек, който се съмнява в това? Типичният стил на Бойко Борисов е ясен и той не се променя в годините. Когато се създаде обществено напрежение, когато публиката се съсредоточи върху определен ресор, където очевидно може да излезе щета за целия кабинет и в частност за ГЕРБ, министър-председателят винаги действа рязко. Това включва оставки, кадрови промени и т.н. Типично в негов стил. Той обаче има нужния ефект. Факт е, че във всяка една подобна ситуация премиерът успява да свали общественото напрежение. По този начин Борисов съумява вече повече от 10 години да избяга от нанасянето на тежки имиджови щети на ГЕРБ.

– Конкретният случай с министъра на околната среда и водите Нено Димов не говори ли за забавяне в политическите рефлекси на лидера на ГЕРБ? Изминаха 2 месеца от обявяването на водния режим в Перник.

– Конкретният казус с недоброто управление на водата в яз. „Студена“ е по-особен от други такива. Отговорът на въпроса защо Бойко Борисов не действа мигновено, както неведнъж е реагирал в ситуации като тази, е по-различен. Това е така, защото самата динамика на проблема е специфична. Представете си следната ситуация. Имаме криза с водата на Перник. Началникът на ВиК в общината, областният управител и министрите на околната среда и водите и регионалното развитие и благоустройството, т.е. хората, които носят отговорност в конкретния случай, бъдат уволнени. До тук добре. Как обаче това би решило самата криза? Една оставка няма да напълни яз. „Студена“. И не само това. Една оставка би била краткотраен отдушник, но самият проблем се очертава да продължи до март – април. Ако премиерът смени с лека ръка своите министри в зародиша на създалата се криза, то до намирането на решение той рискува да изхаби самия инструмент по освобождаване на ръководни фигури и много по-трудно би успял да тушира напрежението, което се развива. Само си представете как би стояло едно правителство, в което за решаването на подобен проблем са генерирани 2-3 оставки. Това вече би фокусирало вниманието върху самия премиер и би нанесло щета по неговия имидж. Затова той прецени да изчака максимално, отложи оттеглянето на двамата ресорни министри във времето, за да могат те да поемат цялата тежест на удара. Арестът на Нено Димов ще има онзи ефект на отдушник, който е необходим на самото правителство.

– Говорейки за акцията на прокуратурата спрямо министър Димов, очаквате ли подобни действия и по отношение на министър Петя Аврамова? Изобщо, г-н Ганев, не е ли твърде висока цената, която всички плащаме, ставайки свидетели на подобни публични акции?

– Не се наемам да прогнозирам дали подобни действия на прокуратурата ще засегнат и регионалното ведомство. Факт е обаче, че подобна криза имаше нужда от събитие, което да успокои обстановката в следващите няколко седмици. Нека не забравяме също, че този инструмент, визирам акцията на прокуратурата в МОСВ и ареста на Нено Димов, може да понесе инфлация и да се обезцени, ако бъде използван твърде често.

– На този фон се задава нов вот на недоверие, иницииран от парламентарната опозиция.

– На практика арестът на Нено Димов изпревари подготовката на опозицията. Съдбата на този вот на недоверие ще е същата като на всеки един подобен опит за разклащане на управлението през последните 30 години – няма да бъде постигнат търсеният ефект. Изглежда ми, че правителството по същество е стабилно. Казвам това на база аритметика в рамките на НС. БСП няма как да обедини около себе си повече от 121 депутати. Някои анализатори все пак отбелязват, че мнозинството заплашително се намира около необходимите минимум 120 народни представители. Дори това да е така, трябва да имаме предвид, че нито „Обединени патриоти“, нито „Воля“, а и независимите депутати имат интерес от падането на този кабинет и нови предсрочни парламентарни избори. Причината за това е, че тези формации или отделни фигури е много вероятно да загубят своето представителство в 45-ия парламент.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ