Политическото слънчасване в БСП

875

И пак е лято. И пак слънцето пече. И пак плажовете гръцки и български се пълнят от млади, здрави, прави и с прилични доходи почиващи. Пандемията си върлува, но тя е страшна за възрастните и хронично болните. На останалите не им пука. Кой жив, жив? Коя умрял, умрял? Какво толкова? Какво тук значи някаква си личност? Такава е кирчовата философия, покрепяна от Каката.

Всички в България вече разбраха, че правителството в оставка е слънчасало и продължава да взема неадекватни за интересите на българския народ решения. Чак толкова е слънчасало, че не разбира, че вече е бита карта, че само то и тези от Козяк не са разбрали (или се правят, че не знаят), че в България на власт е приятелски олигархически кръг (триада) със задокеанска закваска.

Явно слънчасването удари силно и поразяващо и БСП. Нейното ръководство, незнайно защо неречено Национален съвет, преди дни се събра за да засвидетелства своята неизменна обич към своя пръв партиен ръководител и да потвърди всеобщият български принцип, издигнат през 1928 г. от някой си Ст. Л. Костов, чрез устатата на неговия главен герой Големанов: „Партията може да остане без членове, но без кандидати за министри – никога“. Министър – над тебе небе, всички ти се усмихват, кланят и ръкопляскат, дори карайнодесните политици, политолози и журналисти. Да не говорим за властовия и друг келепир.

Ние, които седим повечко на сянка, се опитваме да си спомним какво стана с определените от ръководството на БСП т.нар. „червени линии“. Явно е, че поради лятното слънчасване (или поради нещо друго) те са напълно забравени от ръководството. Те са някакво досадно минало, сега проблемите на нацията, държавата и хората са други и ръководството ще спасява държавата, бизнеса, а не бедните и онеправданите. Дали за това Вигенин бе на внезапна политическа закуска на Козяк?

Първата червена и най-важна социалистическа линия е грижа за хората на труда, бедните и онеправданите. Тя бе прекрачена още със споразумението с десните, че в България няма да се повишават данъците, а само ще се намаляват. България е най-бедна, но в нея (спрямо целия ЕС) българският бизнес, богаташите, чорбаджиите, предприемачите, работодателите или както искате наречете хората, които ползват наемен труд, плащат най-ниските, най-смешните в цяла Европа заплати на работещите и най-ниските от собствения джоб данъци – 10% корпоративен данък, колкото е и данъкът на получаващият минималната работна заплата, по-нисък от данъка на едноличния търговец (15%) и под равнището на препоръчаният от Организацията на 20 -те най-големи държави в света от 15%. Тези собственици на фирми, притежатели на акции и т.н. получават дивидент, за който плащат само 5% данък. Годишно в България се раздават под формата на дивиденти около 7-8 млрд. лева, който носи данъчен приход в държавния бюджет от около 400 млн. лева. Ако данъкът е 15%, какъвто е в повечето европейски държави, то в държавния бюджет ще влязат три пъти повече пари. Ето това ли НС на БСП приема като социална справедливост? Но нали социалната справедливост е основна ценност, без която не може да си социалист! И каква стана тя? Намаляват данък ДДС за някои стоки, но парите отиват не в джоба на масовия беден потребител, а в джоба на богаташа – производител и търговец. При тази данъчна система, независимо от масовите оплаквания на бизнесмените всеки ден милионерите в България се увеличават с двама-трима. Нали е криза? Откъде се взеха тези пари?

Господа от Националния съвет на БСП, какво стана с необлагаемия минимум? Нали това го имаше в последните предизборни обещания на ръководството на БСП! Или на избирателите социалисти, на привържениците на БСП може да се обещава едно, но на дело да се прави това което искат крайно десните българофоби от Харвард.

Втората червена линия бе Истанбулската конвенция. Три дни след избора на четиримата социалисти-министри, България в ООН гласува в подкрепа на Истанбулската конвенция в противоречие с решението на конституционния съд. След като си на власт и имаш Споразумение, за това решение отговоря правителството. Няма как да е виновно служебното правителство на Янев за гласуването в ООН. Ако някой самоволно е решил да гласува в ООН, в противоречие с политиката на правителството с министри от БСП, защо този някой не е уволнен моментално?

Третата червена линия е за неотстъпна позиция за Северна Македония. И какво стана? Всички вкупом „полегнаха като Тодора“ пред самовлюбения Макрон, който освен всичко друго се оказа и формен лъжец – отметна се дори от собствените си думи и обещания. Направихме евалла на Макрон и на Урсула. Само четирима депутати от БСП гласуваха против. Ето това се нарича „червена линия“ – можеш да я погазиш по всякакъв начин и по всяко време, с най-благи намерения и оправдания. В случая трябваше да има незабавно оттегляне на БСП от правителството и никакви преговори с предателската олигархическа триада на ПП. Но да си министър? Над тебе е само небето и задокеанският повелител. А двадесет и двамата депутати от БСП с гласуването „въздържал се“ не изиграха ли ролята на българопредатели, на Кириакстефчовци? И НС на БСП одобрява тяхното предателско поведение!

Четвъртата червена линия бе отдавна посочена от ръководството на БСП. Но тя си остана в предизборното минало. Много добрата идея за премахване на търговския статут на болниците и здравеопазването е много добре забравена от ръководството на БСП. Пак високото слънцето над хоризонта е виновно, нали то причинява слънчасването под дебелата министерска сянка. То замъглява и мозъка на избирателите. Е, ама някои, макар и на значителна надпенсионна възраст, си спомнят за това, когато застанат пред касата на болницата, ДКЦ, здравен център, лекарския кабинет или в аптеката и лабораторията, да не говорим за зъболекарския кабинет. А там тези хорица ходят почти всека седмица, а някои почти всеки ден. И трудно ще забравят обещаваното и премълчаваното от НС на БСП за здравеопазването.

Петата червена линия е повишаване на жизненото равнище на пенсионерите чрез актуализация на пенсиите. През 2021 г. БСП започна активно, но паради предателското и вредителско отношение на тогавашната председателка на Народното събрание Митева, на д-р Адемов от ДПС, и антисоциалните градски буржоа от Демократична България, решението не мина. След това започна една объркана непрекъснато меняща се позиция на БСП в съответствие с променливото се дясно-бясно мнение на харвардският финансист от Хасково. От многото непремерени приказки стана ясно, че от социалната политика на уж „левия“ министър на труда и социалната политика се облажиха десните и богатите. Спряха значимото увеличаване на горния пенсионен праг за богатите, понеже щеше да удари бизнесмените, народните представители, министрите, зам. министрите и висшият персонал в държавните агенции и министерствата. В същото време твърде значително повишиха тавана на пенсиите от 1 юли на 2000 лева и 1 октомври на 2400 лева. Всички десни в българското Народно събрание с „левите“ от БСП гласуваха през бюджета на България от 1 октомври да има дясното преизчисляване ( а не обещаната актуализация) на пенсиите по фалшивото „швейцарско“ правило. И като резултат незначително увеличаване на отпуснатите пенсии преди 2007 г. – около 700 000 души. Останалите около 1 500 000 пенсионери по любимия израз на Любчо Пенев (а не този на Асен Василев) – „да духат супата“. А тлъстата супа ще я изсърбат само богатите пенсионери с 2000 и 2400 лева пенсии.

Шестата червена линия също отдавна е прекрачена – никакви санкции срещу Русия. Тя бе прегазена безцеремонно от олигархическата триада на ПП „Продължаваме подмяната“ с активното участие на Борисов и ДПС, независимо, че над две трети от българите са признателни на Русия за Освобождението от турско робство. Ако това бе действителна червена линия, би следвало четиримата министри на БСП да напуснат моментално правителството. Да, но в смисъл на не. След началото на военната операция на Русия в Украйна, наподобяваща американската операция в Ирак („Шок и ужас“), уж нямаше да изнасяме оръжие за Украйна. Пак „да, ама не“ (по П. Бочаров). Изнасяме го за Полша или други страни, но то стреля в Украйна и стреля от ръцете на въоръжените сили на Украйна. И къде стреля? В Донецка, Запорожка, Херсонска, Николаевска и Одеска област. А там преди почти 200 години се заселва огромна маса българско население, което допреди 30 години бе запазило българското си национално самосъзнание (около 240 000 т. нар. „таврически българи“). Наш бивш консул в Одеса споменаваше за около 20 български села само в района около Мариупол. Огромната част от това българско население укрофашистите лишиха от нормално обучение по български език, а на мнозинството имената бяха „преведени“ от български на украински – Никола стана Микола, Владимир стана Володимир, Алексанадр – Олександр и т.н.  Законово търговията с оръжие може и да е изрядна, но морално – с българско оръжие срещу българи – едва ли?

И за капак. Президентът реши третият мандат за създаване на ново правителство в българското Народно събрание да бъде връчен на БСП. И от името на БСП, както ни убеждава ръководството на БСП, предстои да се формира ново правителство на „Продължаваме подмяната“, ново крайно дясно, русофобско харвардско-евроантлантическо, соросоидно, национал-предателско правителство. Лявата колаборация с крайно десните е в пълен ход. Ако членовете на НС на БСП имат някакъв, макар и незначителен остатък от ляво мислене и човешко достойнство, моментално трябва да си подадат вкупом оставките. Дори само да се опиташ да формираш крайно дясно правителство чрез лява партия е унижение за огромната маса леви избиратели. И пак трябва да повторим. Не хартиената бюлетина, а провежданата дясна и антинародна политика и безкрайната колаборация с десните е причината за изборния колапс на някогашната мощна лява социалистическа партия на България.

Д-р Анко ИВАНОВ

Поглед.инфо

Б.Р. Материалът е публикуван със съкращение