Политическият анализатор Христо Панчугов: ГЕРБ излиза като победител от местните избори

122
Политическият анализатор и преподавател по "Политология" в Нов български университет Христо Панчугов

Политическият анализатор и преподавател по „Политология“ в Нов български университет анализира пред „Старозагорски новини“ изборните резултати от отминалите местни избори:

– Г-н Панчугов, преди местните избори битуваше твърдението, че който спечели изборите в София, може да бъде считан за победител. ГЕРБ победиха след оспорвана битка. Остава ли твърдението, че все пак партията на Борисов излиза като победител от изборите за местни органи на самоуправление?

– Без съмнение това твърдение остава, защото ГЕРБ достигнаха до победата в почти всички от големите областни центрове. Наред с това картината от местния вот показа, че партията на Бойко Борисов все пак остава в най-добрата форма, на фона на всички останали. Този резултат е изненадващ предвид многогодишното управление на партията на централно и местно ниво и непрестанните скандали, свързани с правителството през последната година, а и със София, където Йорданка Фандъкова отнесе тежки критики за реализацията на няколко емблематични проекта. Днес обаче можем да кажем, че нито една от критиките и кризите не доведе до намиране на рецепта за промяна на управлението в столицата, което препотвърждава успеха на ГЕРБ.

– Какво показа опитът на БСП с кандидат за кмет в София, който като че ли в рамките на предизборната кампания запази известна дистанция от партийната структура на левицата?

– Мая Манолова загуби, но резултатът е исторически. За първи път кандидат, подкрепен от БСП, получава 190 хил. гласа в „синя“ София. От щаба на Манолова обявиха, че ще искат касиране на вота, но това действие по-скоро влиза в графата – „длъжни сме да пробваме“. Разликата между Йорданка Фандъкова и доскорошния омбудсман е много по-малка, отколкото бе представяна тя през целия изборен ден в екзитполовете. Интересното е, че отстоянието в резултата между двете дами се равнява на вота за квадратчето „Не подкрепям никого“. В този смисъл е разбираемо искането на Манолова за ново преброяване на гласовете, но истината е, че в историята на изборния процес у нас това никога не е носило някакъв резултат. Това по-скоро се прави единствено и само за да изглежда, че има истинска причина за загубата в столицата, която е извън самата кандидатура на Мая Манолова и начина на водене на кампанията. В това е и другият проблем на тези местни избори. Като че ли в стандартно извинение за загубата на един или друг кандидат се превърна избирателната система, фалшифицирането на вота и купуването на гласове. Това води след себе си до ерозия в българския демократичен процес, което е причина за нежеланието за участие в изборите като цяло. Това важи с пълна сила за отминалия местен вот, в който на места бе регистрирана рекордно ниска избирателна активност. Явно липсва реална оценка за сериозността на подобен вид послания и заплахата, които те носят за политическия процес у нас.

– Наред с големия брой на негласувалите огромен бе процентът на недействителните гласове. От друга страна, в отделни общини, на първи тур опцията „Не подкрепям никого“ получи значителна подкрепа. Какъв би бил анализът на тази част от вота, г-н Панчугов?

– Темата за наистина безпрецедентно големия брой недействителни гласове неминуемо има място в анализа на отминалите местни избори. Това е така по една много проста причина. Една голяма част от невалидните бюлетини вероятно са сгрешени, защото избирателят не е знаел точно как да гласува. Друга част от тях обаче, извън квадратчето „Не подкрепям никого“, представляват протестен вот. Това са хора, които са отишли до избирателните секции с ясната цел, че ще надраскат нещо върху бюлетината. Те дори не са предпочели да зачеркнат възможността да не подкрепят никого. Въвеждането на тази опция бе поредната промяна в Изборния кодекс, която целеше да увеличи избирателната активност, но тя се провали. „Не подкрепям никого“ се обезсмисли, след като бе извадена от преразпределението на гласовете и реално остана само, за да се засвидетелства недоволството на избирателя, че няма смислен кандидат. Тази възможност обаче е свидетелство и за нещо друго. Това именно е отчаянието, пред което част от българското общество е изправено. Очевидно разказът за нефункциониращата политическа система, особено на местно ниво, за корупционни практики, за модел, който е свързан със създаване на конфликт на интереси, с отглеждане на местно политическо влияние през публичен ресурс, все повече натежава в съзнанието на българския избирател. Това отблъсква българските граждани. Те обаче не виждат алтернатива. Това недоволство, това желание за промяна не намира своя изразител. „Не подкрепям никого“ е индикация за потенциалния брой хора, които не биха направили компромис със съвестта си да изберат по-малкото зло и да гласуват само и само, за да сменят кмета, без значение от това какъв човек ще дойде на негово място. Видно е, че значителна част от българските избиратели търсят нов начин на правене на политика. Липсата на отдушник за това недоволство все повече ще заплашва цялата политическа система, защото тя все по-малко ще бъде възприемана като легитимна от хората.

– Г-н Панчугов, настъпи ли промяна в политическата карта у нас? Откривате ли в резултатите по места нови тенденции?

– На база резултатите в страната не смятам, че имаме основание да твърдим, че има каквато и да било политическа промяна. Факт е, че имаше сблъсък по линията „промяна – статукво“ почти навсякъде в българските общини. Почти навсякъде обаче този конфликт бе разрешен в полза на статуквото. В големите областни градове това е абсолютен факт. Въпрос на анализ е дали резултатите показват реалното желание на гражданите да запазят този модел на управление, или по-скоро свидетелства за невъзможността да бъде мобилизирана другата част от обществото. Ако трябва да обобщим картината, тенденцията остава и промяна просто няма. Общественото напрежение не беше отпушено, защото то просто не намери своя изразител. В този смисъл прогнозирам, че през следващата една година ни очаква още от същото, а именно нова порция политически скандали.

Интервюто подготви:
Живко ИВАНОВ