Политиците на Полша защитават живота на въглищните си централи и след 2050 г. А българските?

163
Въглищата са основният източник на ел. енергия в Полша, и въпреки че страната е член на ЕС, нейното правителство категорично защитава националните си интереси

Полша се нуждае от 700-900 млрд. евро, за да има икономика с нулеви вредни емисии. Това заяви преди дни енергийният министър на страната Кшищоф Тхожевски, цитиран от Ройтерс и БНР. Тхожевски подчерта, че е „фантазия“ да се достигне тази цел до 2050 г.

През юни Полша оглави няколко източноевропейски държави в блокирането на тласък на Франция и мнозинството други страни ЕС да се ангажира с нулеви емисии до средата на века.

„Разбира се, тези пари ще бъдат отделени за целия период от време. Но смятам за фантазия, когато някой каже, че Полша може да достигне целта за нулеви вредни емисии до 2050 г.“, отбеляза Тхожевски.

През юни премиерът Матеуш Моравецки заяви, че Полша иска сериозен пакет компенсации за своята индустрия в замяна на съгласието си да се ангажира с амбициозната цел на ЕС.

Тхожевски е казал на колегите си енергийни министри от ЕС, че Полша няма да увеличава целта си за дела от възобновяема енергия до 21% през 2030 г.

„Полша иска да настигне Европа, не да загине. Всеки процент означава огромни разходи“, посочва полският министър.

За разлика от Полша понастоящем единствено българският министър на енергетиката Теменужка Петкова е декларирала нееднократно, че България не може без въглищните си централи… с хоризонт до 2050 г.

(СН)