Поканиха бивш старозагорски кмет и посланик в Израел за премиера на мемоарите му

100
Сред дошлите да поздравят проф. Яблански за премиерата на книгата му беше и проф. Светлана Георгиева, бивша негова студентка и ръководител на секция "Генетика" в някога ръководената от него катедра

Покана да представи току-що излязлата от печат книга „Наука. Политика. Дипломация“ получи от българските евреи в Израел бившият български посланик там проф. д-р Цанко Яблански (2000-2003).

Солидният том от 650 страници излезе с щемпела на „Сиела“ в самото навечерие на 76-ия рожден ден (9 септември) на един от най-добрите български учени-генетици, който освен като дипломат се изяви като кмет на Стара Загора (1995-1999), активен радетел за създаването на Тракийския университет и ръководител на катедра в него, автор на многобройни учебници и политик от недалечното минало.

За поканата от Израел проф. Яблански сам съобщи по време на премиерата на книгата си в Стара Загора, която се състоя в лапидариума при Регионалния исторически музей. На нея присъстваха десетки негови близки, приятели, познати, бивши съветници от местния парламент, опоненти в политическите дебати, студенти, представители на Ротари клуб. Сред дошлите за автограф беше и най-малкият му внук Тино (Константин), който коментира, че това е възможно най-добрият дядо и си пожела един ден професорът да напише книга и за… него.

Мемоарите представи първият редактор на ръкописа Петър Драгиев, който призна, че дал съгласието си за работата над него, след като прочел главата за детството и рода на автора.

В „Наука. Политика. Дипломация“ ученият-генетик разказва любопитни подробности за събитията през 40-те години на миналия век, когато е било национализирано предприятието за изработка на шапки в родния му град Бяла Слатина и пращането на баща му като враг на Родината за 5 години в лагера на остров Белене. По ирония на съдбата малката шапкарска работилница впоследствие става едно от най-модерните предприятия за детско облекло с името „Пионер“. След промените през 1989-а реституцията обаче връща на наследниците само земята, не и предприятието.

Съдбата решила внукът на загиналия в окопите на Първата световна война Цано Яблански да стане един от водещите български учени-генетици, да бъде зам.-ректор на Тракийския университет в Града на липите, където отива да живее след завършването на висшето си образование във ВССИ – София, през 1976-а и да стане втория демократично избран кмет с бюлетината на тогавашното СДС, а после да тръгне и по пътя на дипломацията в мандата на президента Петър Стоянов.

Проф. Яблански не е спестил и подробности около сагата с „картончетата“, като е посветил цяла една глава на това как считани за надеждни млади научни кадри са били оплитани в мрежата на Държавна сигурност, за да бъдат компрометирани в определен момент от кариерата си. „Направили са ми картонче, на което няма мой подпис, покрай научните ми занимания и няколкото посещения отвъд Желязната завеса. То беше извадено в момента, когато трябваше да реша дали да се кандидатирам за втори кметски мандат…“, връща лентата назад мемоаристът.

От онези години е запазил тромпет, на който и до днес обича да свири джаз парчета, любовта му към този инструмент била още от ученическите години, когато ходел на уроци при някогашния капелмайстор на царския оркестър и нямал нищо общо с музикалните изпълнения на американския президент Бил Клинтън.

Най-малкият внук Тино (вляво) на мемоариста очаква дядо му да напише книга и за него

Днес проф. д-р Цанко Яблански се е оттеглил от активната политика, повечето си време прекарва в семейната вила в село Змейово, но не спира да се интересува от случващото се в България и по широкия свят и дори беше сред инициаторите на 4 септември т.г. да се проведе своеобразен ден на националното единение.

На премиерата проф. Яблански призна, че не съжалява за нито един ден от досегашния си живот, дори и за споровете, защото в крайна сметка те са били за по-добрия начин на живот.

Христо ХРИСТОВ