Показват 40 творби на Васил Маринов в Стара Загора

66

Изложбата е посветена на 140-годишнината от рождението на художника

На 16 октомври от 18:00 часа в Художествена галерия – Стара Загора (западната зала), ще бъде представена изложбата „Васил Маринов 1879-1943“. Тя е посветена на 140-годишнината от рождението на художника. В експозицията са включени 40 негови живописни платна и рисунки от различни периоди.

Със своето творчество и организационни умения Васил Маринов е основна фигура в художествения живот на Стара Загора през първите четири десетилетия на 20-и век. Той е обединителният център на почти всички дейности, свързани с изобразителното изкуство. Заедно с Антон Митов, Георги Евстатиев и Атанас Михов слагат началото на бъдещата градска картинна галерия. Под негово влияние започват творческия си път редица известни художници от региона. И ако за творческата активност на града по онова време се говори и пише много, то в основата е Васил Маринов. За разлика от много свои съвременници и колеги, които са родени в Стара Загора и търсят признание в столицата, той остава тук и е основен организатор на всички прояви. Творчеството му е богато и органично свързано с проявите на Дружеството на южнобългарските художници. Ранните му произведения са посветени на сюжети от войните, а тези след 1917 г. – на битовия жанр и пейзажа.

В творческата биография на Васил Маринов са архивирани десетки участия в колективни изложби в Стара Загора, Пловдив, София и т.н. Организирал е седем самостоятелни експозиции. През пролетта на 1943 г. подрежда най-представителната си персонална изложба в София. Няколко месеца по-късно, бягайки от бомбардировките на столицата, заминава за Пирдоп, където на 2 август умира внезапно.

(СН)