Показват 20 творби на великия казанлъчанин Иван Милев във Виена

176
Рисуваната през 1925 година "Ахинора" на Иван Милев ще бъде "гвоздеят" в изложбата, подредена в Дом Витгенщайн

20 творби на родения преди 125 години в Казанлък талантлив художник Иван Милев ще бъдат представени във Виена по покана на Българския културен център в Дом Витгенщайн. Сред картините е и уникалната „Ахинора“, съобщи директорът на Казанлъшката художествена галерия д-р Пламен Петров. Това е втора изложба с произведения на художника от петолевката, първата беше тази пролет в Рим, където Милев е пребивавал еднократно точно преди един век. В Австрия експозицията ще бъде показана под надслов „В чужбина“ и е под патронажа на президента Румен Радев. При откриването ще бъде представен и издаденият наскоро луксозен албум с над 100 произведения на починалия едва на 30 години художник.

„Ахинора“ е рисувана през 1925 година, още тогава тя е била дарена от твореца на галерията в родния му град.

Иван Лалев Милев е роден на 19 февруари 1897 г. в Казанлък, творческата му кариера започва като художник на фронта през Първата световна война, след което през 1920 г. влиза в Държавната художествена академия. През 1925 г. завършва с пълно отличие специалност „Декорация“. Освен с живопис, той се занимава с илюстрация и сценография, създава дори интериори за къщи. Негови са кориците на книги на Едгар Алан По, Ханс Хайнц Еверс, Владимир Полянов и Светослав Минков, работи като сценограф в Народния театър. Животът на художника е бил мизерен и пълен с лишения, а днес по ирония на съдбата образът му украсява от 1999 година българската 5-левова банкнота.

Междувременно от издателство „Книги за любители“ съобщиха, че подготвят втората си книга от поредицата „История на изкуството за деца“, която ще бъде посветена на Иван Милев. Първото издание от серията е биография на Владимир Димитров-Майстора, като текстът е съобразен с читателската аудитория, за който е предназначен. Изборът на издателите за втората книга е направен след анкета с читателите, в която Милев е събрал най-много гласове.

Христо ХРИСТОВ