Показват за пръв път съкровище на иманяр

493
Завеждащата нумизматичния отдел в РИМ - Стара Загора, Мариана Минкова прави последен преглед на съкровището, което ще бъде показано за Деня на банкера

Козарят Славчо Христов изкопал гърненцето с парите край манастира „Свети Атанасий Летни“ в землището на чирпанското село Златна ливада

 

919 монети (т.нар. билонови скифати), сечени при управлението на византийските императори Мануил (1118-1181 г.), Андроник (1183-1185) и Комнини (ХII в.), намерени в дома на козар от чирпанското село Зетьово, ще бъдат показани на изложба, организирана от Регионалния исторически музей в Стара Загора за Никулден, празника на банкера.

Съкровището е било открито през пролетта на миналата година в околностите на най-стария действащ манастир в Европа „Свети Атанасий“ край село Златна ливада от 58-годишния Славчо Христов, който, докато пасял козите си, търсел с металотърсач заровено имане.

Монетите били поставени в глинено гърненце и най-вероятно са били заровени там от жител на средновековното село Близеус, за да ги оварди от рицарите на Фридрих Барбароса-Швабски, които в далечната 1189 година преминавали в този район на път за Йерусалим, коментира специалистът-нумизматик Мариана Минкова, която е куратор на изложбата.

Тя припомня, че рицарите пътували от Филипопол към някогашния Боруй, където презимували и преди да потеглят отново, го опожарили.

Сходни монети са били намерени при проучванията на останките от Близеус преди време, техният брой обаче бил минимален – едва тридесетина. На тях са изобразени Богородица, коронясваща императора и Божия син.

Съкровището е отнето в полза на държавата в хода на делото срещу Славчо Христов, който сключи споразумение с прокуратурата и се размина с пробация в рамките на година и 3 месеца.

Върху монетите от епохата на Комнините е изобразена Богородица, коронясваща императора

Редом с монетите от гърненцето, ще бъдат показани и монети, намерени при тазгодишните разкопки в археологическия резерват „Августа Траяна“.

Нумизматичните изложби за Деня на банкера се организират от РИМ – Стара Загора, вече за осми път, началото им е поставено през 2012 година, традиционно там се представят най-новите попълнения на монетния фонд, в който се съхраняват над 30 000 екземпляра от Античността до наши дни. Този път ще бъдат показани и дузина съвременни фалшификати на ценни монети, иззети от полицаите в хода на спецакции на територията на Старозагорска област.

Христо ХРИСТОВ