Поискаха постоянен арест за молдовците, взривили банкомат в кв. „Железник“

272
Взривеният банкомат в кв. "Железник"

Постоянна марка за неотклонение „задържане под стража“ поиска Окръжна прокуратура – Стара Загора, спрямо трима граждани на република Молдова, срещу които е повдигнато обвинение за взривяването на банкомат в старозагорския кв. „Железник“.

В хода на специализираната полицейска операция следобед на 27 септември на входа на Пловдив, край паметника „Скобелева майка“, бяха задържани 24-годишният Василе Морару, с две години по-младият Дионисий Коджухару и 30-годишният Александър Хаджи, който има зад гърба си вече три присъди.

При обиска на автомобила им, който е с български регистрационни табели, са намерени задигнатите от АТМ-то в Стара Загора около 60 000 лв.

По-голямата част от сумата обирджиите успели да обменят в евро, коментира на 28 септември министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който дойде в Града на липите, за да поздрави подчинените си за добре свършената работа.

Молдовците влезли в България през Дунав мост два дни преди удара, според собствените им признания колата наели от румънски гражданин.

Според министър Маринов имало сведения, че чужденците са извършили поне още един аналогичен обир на банкомат, в Казанлък на 20 август, оттам били задигнати 70 бона.

И тримата задържани имат зад гърба си казармена подготовка, за изкъртването на АТМ-то, монтирано на фасадата на магазин за хранителни стоки в кв. „Железник“, те използвали ацетилен, който пренесли във вътрешна автомобилна гума. Взривът е проехтял в 03:08 часа и е бил чут от целия квартал, сигналът е бил подаден на телефон 112 от служител на частна охранителна фирма. Веднага след като прибрали четирите касети с парите, извършителите са напуснали местопроизшествието и са се насочили към Пловдив, като най-вероятно са използвали черни пътища, за да избегнат веднага създадените временни контролно-пропускателни пунктове на изходите на града.

Задържаните за старозагорския обир молдовци нямат връзка със сънародниците си, които бяха хванати за аналогичен обир в пловдивския квартал „Тракия“ на 11 юли. Пловдивската група била ръководена от Евгений Неделев, който е с постоянна мярка „задържане под стража“ и не е напускал килията.

Според разследващите по-дълго време в България е пребивавал 33-годишният Хаджи, не било изключено чужденците да са разполагали с местен човек за логистиката при подготовката на акциите си.

Днес в 15 часа ще им бъде гледана мярката за неотклонение в Окръжен съд – Стара Загора.

Христо ХРИСТОВ