Пожар унищожи кола на католически орден насред Стара Загора

255
Пожарът е унищожил изцяло двигателя на микробуса на католическия орден

Микробус „Фолксваген Транспортер“, собственост на католическия орден „Салезиани на дон Боско“, който изгражда огромен храм с общежитие и училище в ромския квартал „Лозенец“, изгоря насред Стара Загора. Сигналът за горящото на метри от Общината, на улица „Свети княз Борис I“, возило е бил подаден на телефон 112 към 23:39 часа на 2 април от съсед, който забелязал пламъците от двигателния отсек.

Пожарът е бил загасен от един екип на пожарната, само случайността е спасила от огъня намиращата се само на метър сграда, където е седалището на салезианите и тяхната фондация „Дон Боско България“.

Председателят на Управителния съвет на фондацията Ярослав Фогл коментира по телефона, че узнал за случилото се от отец Мартин Иилек, който рано сутринта на 3 април трябвало да пътува с микробуса за бежанския лагер в Харманли, където трябвало да се проведе футболен турнир за децата на емигрантите от Близкия изток.

По думите му това не е първи опит за посегателство над същата кола, преди време останал неизвестен вандал е надупчил с голям нож капака на двигателя.

От ОД на МВР – Стара Загора, неофициално заявиха, че се извършва повторен оглед на местопроизшествието, запознати съобщиха, че са били иззети записите от намиращите се в непосредствена близост охранителни видеокамери, разпитани са и съседи.

Центърът за работа с деца и младежи на Ордена на салезианите на Дон Боско в ромския квартал „Лозенец“. На малката снимка е отец Ярослав Фогл, председател на УС на фондацията

Около стотина са католиците в Стара Загора, сред тях повечето са живеещи от десетилетия чужденци, основно поляци. Една от тях, възрастната Хелена, се грижи за реституирания имот, където е седалището на фондация „Дон Боско“, по нейните думи с опожарения микробус били превозвани момчетата и момичетата – роми от квартал „Лозенец“, които наскоро приели западноевропейското християнство. В сряда е трябвало да има литургия в същата сграда, уточни Хелена, която не скри възмущението си от този акт в самото навечерие на католическия Великден и предстоящото посещение на Светия отец в България. Тя припомни, че сградата на старозагорските улици „Свети княз Борис I“ и „Захарий Княжески“, пред която е станал палежът, е била национализирана след 9 септември 1944 година и реституирана след 1991 година на Ордена на салезианите. На един от етажите е седалището на „Дон Боско България“, има молитвен салон, както и помещения, ползвани от Общинския център за работа с деца.

Фондация „Дон Боско България“ и салезианският орден от десет години работят с населението на старозагорския квартал „Лозенец“, изграждането на черквата там започна преди близо 5 години.

Христо ХРИСТОВ