Под липите празнуваха Петльовден за 49-и път

265
Вече 49 години старозагорецът Тенко Калайджиев не пропуска да отбележи с гевречета Петльовден, от две години обаче заради птичия грип наместо петел го съпровожда произведен в Китай... яркожълт говорящ папагал

По традиция, съществуваща вече 49 години, в Стара Загора отбелязаха Петльовден на 2 февруари с подаряване на гевречета и наричания за силно мъжко начало. Идеята е на дългогодишния зам.-директор на Операта, а впоследствие и на Драматичния театър „Гео Милев“ Тенко Калайджиев, който пръв в далечната зима на 1970 година раздал на близки и колеги собственоръчно замесени и опечени в домашната фурна кравайчета.

С 49-годишна давност Калайджиев припомня, че по онова време работел в Градския комитет на Димитровския комсомол, майтапчийското честване било маскирано като… отбелязване на 100-годишнината от рождението на пролетарския вожд Владимир Илич Ленин. Седмица по-късно началниците се сетили, че Ленин е роден чак на 22 април 1870-а, но вече било късно за наказание на майтапчията.

Заради опасност от птичи грип вече втора година наместо с петел под мишница зевзекът разнася гевречетата с яркожълт папагал, произведен в Китай и закупен от веригата за детски играчки „Джъмбо“.

„Намаляха кокошките, петлите се броят на пръстите на едната ръка, всички се жалят от демографската катастрофа и се налага представителите на третата възраст да вземем нещата в свои ръце!“, коментира заралийският шегаджия. Той припомня, че според етнолозите празникът Петльовден е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството. На този ден в началото на миналото столетие ставало приемането на новите ловци в дружинките.

Час от изследователите свързват отбелязването му с някогашния кръвен данък по време на турското робство. Легенда от бургаското село Козичино (някога Еркеч) разказва как майка скрила рожбата си от еничарите и обявила, че ще го заколи, но няма да го даде да служи на султана.

Христо ХРИСТОВ