Подредиха изложба под наслов „Археология по време на пандемия“ в Стара Загора

134
Археологът Мария Камишева подрежда експонатите от спасителните разкопки в двора на старозагорското Второ основно училище "П. Р. Славейков". Сред тях е и бронзово орле, най-вероятно от знаме на легионерски отряд

Близо сто експоната от праисторията до към началото на ХIХ в., открити в хода на спасителни археологически разкопки и проучвания на територията на Стара Загора, бяха представени в една от залите на Регионалния исторически музей под обединяващото заглавие „Археология по време на пандемия 2020-2021“. По думите на куратора Мария Камишева във витрините могат да бъдат видени находки от 5 обекта, проучването на които е приключило буквално в последните дни и седмици на това лято, сред тях с най-значими размери е в двора на Второ ОУ „П. Р. Славейков“ (същинския център на античния град Августа Траяна) и никога до сега не е бил изследван. В един от пластовете Камишева е попаднала на останки от масивна жилищна сграда, използвана в Античността (III-VI в.), впоследствие материалите от нея са били преизползвани в Средновековието и след падането на града под турско робство.

Глинени лули за тютюн от периода след падането на Стара Загора под турска власт. В кръгчето е пенсне (най-вероятно от началото на ХIХ век, подобни очила са били много рядко използвани поради високата им цена)

Сред находките има мраморни фризове, изделия от кост, множество керамични фрагменти и други предмети, свързани с бита на някогашните обитатели. В една от ямите, в които някога мраморните късове са били изпичани за направата на гасена вар, са намерени пенсне, вероятно от началото на миналия ХХ век, и изпечени от глина лули.

В момента продължава работата на терен, където преди два месеца бяха открити основите на Източната порта на античния град, за която до сега е имало само предположения.

Христо ХРИСТОВ