Подписката за свалянето на правителството е разумен ход, смята старозагорски депутат

174
Георги Гьоков

„Инициирането на подписка за „народен вот на недоверие към правителството“ е изключително премерен и разумен ход от страна на БСП.“ Това заяви пред „Старозагорски новини“ народният представител от социалистическата партия Георги Гьоков. Депутатът коментира, че неуспехът на отминалите 4 опита на левицата да свали правителството е мотивирал формацията да търси различен подход в настоящата ситуация. По думите му позицията на социалистите е, че в обществото зрее сериозно недоволство, породено от проявите на корупция, свързани с обявените в публичното пространство сигнали за връзки на хора от властта с обвиняемия Васил Божков, както и скандала около министъра на земеделието Десислава Танева. „Нека българските граждани ясно да заявят дали искат, или не – вот на недоверие. Не разбирам защо управляващите се плашат от този ход. Аз смятам, че те дължат отговори на обществото за всички скандали, на които ставаме свидетели“, коментира Георги Гьоков.

Депутатът отхвърли твърдението, че БСП са загърбили парламентарните инструменти за търсене на отговорност от страната на властта. Той подчерта, че парламентарната група на БСП е поискала ангажирането на Комисията за борба с корупцията. „Поискахме това, защото парламентът не трябва да е безразличен към случващото се в страната. Ние изцяло разчитаме, че прокуратурата ще си свърши работата. Разглеждането на казуса в Комисията няма за цел да замести прокуратурата. Тук въпросът не е кой е казал, че контактува с Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова, а дали това е вярно“, отбеляза Гьоков. Той бе категоричен, че събирането на подписи няма да убие моментния ефект на ситуацията, тъй като „трусът няма да отшуми скоро“. Гьоков упрекна ГЕРБ, че не реагират отговорно на създалата се ситуация и допълни, че най-голямата политическа сила се опитва чрез вътрешнопартийната опозиция в БСП да въздейства върху решенията на формацията.

„Очаквам в следващите месеци напрежението в партията да се вдига, защото сме демократична формация“, заяви по темата с избора на председател на левицата Георги Гьоков. Той отхвърли твърдението на своя съпартиец Красимир Янков, че решението за инициирането на подписка за подготовката на вот на недоверие е еднолично от страна на Корнелия Нинова. „Това решение е взето във вторник на заседание на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, съвместно с ръководството на ПГ на „БСП за България“, каза старозагорският депутат. През уикенда предстои Националният съвет да дебатира действията на партията по стартиране на подписката.

Живко ИВАНОВ