Подписаха новия Колективен трудов договор за образованието в Стара Загора

476

В присъствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев днес в Община Стара Загора бе подписан новият Колективен трудов договор за работещите в образованието между кмета Живко Тодоров и представителите на Синдиката на българските учители, Регионалния синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, Сдружение на директорите в сферата на образованието, Съюза на работодателите в системата на народната просвета и Независимия учителски синдикат. На официалната церемония присъстваха още началникът на Регионално управление на образованието Татяна Димитрова и ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова.

Кметът Живко Тодоров благодари на представителите на синдикатите за добрия диалог, който е за доброто на всички работещи в системата. „Полагат се доста усилия тази уважавана професия да бъде не само на думи. Благодаря на министър Вълчев, че се направи много за подобряване на условията както финансови, така и за материалната база. Вярвам, че тази тенденция ще продължи“, заяви кметът. Той припомни, че по-голямата част от образователната инфраструктура в общината е обновена и подчерта заслугата на министъра, „че е погледнал с добро око на старозагорските проекти“, последните два от които са изграждането на нова детска градина и създаването на база за новата гимназия за математическите таланти. „Всеки лев, инвестиран в образованието, е важна стъпка към това да сме конкурентоспособна държава с подготвени кадри, каквото търсят инвеститорите“, допълни кметът.

Кмет, министър и синдикалисти си направиха обща снимка след подписването на КТД

Според министър Вълчев доброто социално партньорство на местно и национално ниво носи добри резултати. По думите му трябва да се инвестира в учители, заплащането да бъде над средното в страната, за да бъдат мотивирани. Важни са и добрият психоклимат, работата на директорите, както и доброто партньорство с родителите. „Стара Загора е и ще бъде един от центровете за развитие на образованието и информационните технологии. Тук има добра образователна система“, категоричен бе Красимир Вълчев.

Представителите на синдикатите също изразиха благодарност за добрия социален диалог и обясниха, че поредният Колективен трудов договор надгражда националния и ще бъде в подкрепа на работещите в системата на образованието в община Стара Загора.

(СН)