Погребват праплеменница на Яворов до гроба му

467
В родния дом на гениалния Яворов се родила през 1942 година праплеменницата му Димитрина

Малко преди да навърши 70 години в София е починала може би последната пряка наследница на големия български поет, гениалния Пейо Крачолов Яворов – проф. Димитрина Нанева, съобщи председателят на международната фондация на името на лирика-харамия Тодор Иванов.

Тялото на праплеменницата на поета е намерено в апартамента й в столицата по сигнал на съседи, на които направило впечатление липсата на собственичката от доста време насам. Със съдействие на МВР е била отворена вратата, патоанатомите са констатирали смъртния изход, образувано е досъдебно производство, издирват се нейните наследници, това е станало малко след новогодишните празници.

„Очакваме да приключат следствените действия и затова не можем да кажем кога ще бъде поклонението, проф. Нанева беше изключително деен член на фондацията. Знаем, че тя ще бъде погребана до гроба на Яворов, защото мястото е било откупено от семейството й за вечни времена“, коментира лаконично Тодор Иванов. Той припомня, че Нанева е родена през 1952 година в родната къща на чирпанския гений, която е превърната в музей по личните указания на цар Борис III, който след унищожителното земетресение, съсипало града и околните села, дошъл на място, за да помогне на населението.

Политоложката проф. Димитрина Нанева и леля й, оперната певица Явора Стоилова, бяха последните живи потомки на Пейо Яворов, но и двете нямат наследници, които да продължат рода.

Родителите на Яворов имали пет деца, но от тях единствено любимата сестра на поета Екатерина оставя наследници: Найден, Малина и най-малката Ганка. Найден и Малина починали през 1965 г., като Найден няма деца, а Малина има една дъщеря Екатерина и от нея внучка – Димитрина. Най-малката сестра Ганка има дъщеря, кръстена на поета – Явора. Тя също има дъщеря – Василия, която обаче е починала.

Проф. Димитрина Нанева е завършила философия и социология в София, специализирала е в Санкт Петербург. Била е преподавател по политология и социология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

От фондация „Яворов“, която т.г. навършва 3 десетилетия от учредяването си, очаквали наследничката на поета да участва в традиционните чествания по повод 144 години от рождението му на 13 януари, за това били водени авансови разговори, но преди празниците тя се обадила, че е преболедувала ковид и все още трудно се възстановява.

Честванията на Яворов тази година заради пандемията ще бъдат отбелязани скромно, по традиция ученици ще преминат с факли в ръка от къщата-музей до величествения му паметник в градския парк, където ще бъде запален огънят на поезията. За пролетта ще бъде отложено представянето на книгата „Свобода или смърт. Бунтовен лист“, където са събрани 12-те броя от вестника, орган на ВМРО през 1903 година, списван от Яворов и кукушанина Димитър Кирлиев по указания на Гоце Делчев. Изготвяното на хектограф вестниче е отпечатвано в стотина броя, първият му брой е бил в тираж от едва 41 екземпляра.

В уводната статия Яворов пише: „И тъй нека знаем длъжността си: работа без страх! Нека видим своя път: всякога напред! Нека помним целта си: свобода или смърт!“.

Последният, дванадесети брой е от 21 април, в някои от страниците са отпечатани Яворовите стихове „Ден денувам – пътища потайни“,“Сън сънувах“ и други. Книгата е подготвена от поета-издател Трифон Митев, който ще прочете и словото на 13 януари в Чирпан.

Христо ХРИСТОВ