Повишението на цената на свинското месо е резултат от АЧС, смята министър Танева

482
Министър Десислава Танева с ректора на Тракийския университет доц. Добри Ярков

„Повишението в цената на свинското месо е нормална реакция от всичко, което се случва в Европа и света във връзка с щетите от заболяването Африканска чума по свинете. Не е нещо неочаквано. Очаквано е за всички, които следят хода на развитието на тази болест и за съжаление все още неоткриването на ваксина за нейното лечение“. Това заяви в Стара Загора министърът Десислава Танева в отговор на въпрос на „Старозагорски новини“ за осезаемия ръст в цената, на която се предлага свинското месо от местни производители. Повишението стана факт преди месец, въпреки че хората по селата заклаха още през лятото прасетата си, за да бъдат спасени големите български промишлени свинеферми, които сега се „отплащат“ с близо 30% увеличение на цената.

Според Десислава Танева Министерството на земеделието, храните и горите няма лостове, с които да окаже влияние върху цената на свинското месо, което се предлага в търговската мрежа.

Общо 130 000 свине са били умъртвени у нас от началото на бума на Африканската чума тази година. По думите на министър Танева разпространението на болестта продължава и то нанася нови щети, но в България пикът е преминал и няма нови регистрирани случаи по домашните свине, както и в свиневъдните обекти. Сигнали за случаи на заразени диви свине обаче се получавали всяка седмица. „В момента по плана за справяне със заболяването сме в процес на депопулирането на дивата свиня като основен източник на разпространение на заболяването. За всеки ловен уикенд обикновено от порядъка на 2000 диви свине се отчитат като отстреляни и се вземат проби. Между два и осем броя са стигали максимум положителните проби за заболяването от изследвани 2000 броя свине. Към момента сме между 25% и 30% изпълнение на плана за депопулиране на дивата свиня“, допълни Танева. Тя бе категорична, че всичко изброено, съчетано с традиционно високото търсене на свинско месо, е в основата на повишението на цените за потребителите. „Очаквано е за всички, които следят хода на развитието на тази болест и за съжаление все още неоткриването на ваксина за нейното лечение. При всички случаи и на европейско ниво вероятно ще се вземат мерки и въпросът ще бъде поставен. МЗХГ има единствено инструменти за управление при кризи. Те са разписани с европейските регламенти и решение за това се взема от Европейската комисия“, подчерта Танева.

Тя отхвърли възможността грижата за здравеопазването на животните в България да бъде извадена от структурата на БАБХ. „Не можем да правим крачки назад. Моделът, който бе приложен и работи у нас, е общоевропейски. Ако ние имаме пропуски в нашата оперативна дейност, следва да ги отстраним“, каза още министър Танева.

Живко ИВАНОВ