Победата на ГЕРБ на евровота отдалечила възможността за предсрочни избори, смятат от ДПС

162
Халил Летифов

Дубликатите, които се създават около партията ни, успяват да просъществуват не повече от едни избори, смята депутатът Халил Летифов

Победата на ГЕРБ на изборите за Европейски парламент е отдалечила възможността за нов предсрочен парламентарен вот. Това коментира през „Старозагорски новини“ народният представител на ДПС Халил Летифов. Той обърна внимание на резултата на ДПС, подчертавайки, че формацията се е представила добре, като по този начин е изпълнила и най-важната цел. „С работата и броя гласове, които получихме, ясно се разбра, че дубликатите, които се създават около ДПС, успяват да просъществуват не повече от едни избори. Удовлетворени сме от резултата и благодарим на всички структури и симпатизанти, които работиха за нас“, коментира Летифов. Народният представител посочи, че Движението за права и свободи приема изключително отговорно всеки един от проведените четири досега избора за места в ЕП. Според депутата на ДПС партията е успяла с много работа и ясни послания да си върне близо 100 000 избиратели, които на последните парламентарни избори бяха отишли в друга посока. „Взехме си поука и знаем, че имаме още много да свършим в контекста на идващите местни избори. Трябва да отчетем обаче, че единствените, които увеличават своята подкрепа спрямо последния парламентарен вот, сме ние от ДПС.“

Халил Летифов изрази задоволство и от резултатите на партията в Старозагорска област. ДПС беше първа в 4 от общо 11 общини на областта, в това число и в „червен“ Чирпан. „Не бива да се главозамайваме и в никакъв случай не трябва тези резултати да ни успокояват. Идват местни избори, които са по-различни от отминалите. Предстои ни много работа“, определи Халил Летифов. Той подчерта, че ДПС в годините е постигало и по-високи резултати в община Чирпан, но по-слабата успеваемост на другите формации е направило така, че ДПС да завърши като победител.

„Големият проблем е ниската избирателна активност. Този показател трябва да бъде ясен знак за всички политически сили. Отговорността за това е изцяло наша. Належащо е да изоставим тяснопартийните си виждания и стратегии и да се обединим по няколко теми като доходи, демографска криза и здравеопазване“, призова останалите политически сили Халил Летифов. Той отново припомни, че ДПС предлага ясна Програма за догонващо развитие, чиято цел е България да се оттласне от последната позиция сред страните-членки на ЕС. „Хората не излязоха да гласуват и по този начин да дадат доверие на политическите сили. Това е изключително показателно. Ние сме на дъното по доходи и социално подпомагане и е належащо да намерим общ език с нашите политически опоненти, защото отговорността е изцяло наша“, уточни Летифов.

Старозагорският народен представител съобщи още, че към момента ДПС не е водила разговори с останалите парламентарно представени партии по предложенията за намаляване на ДДС върху храните и лекарствата. По думите му тази стъпка е крайно належаща, тъй като Гърция и Румъния вече реализират отстъпки и страната ни трябва да отговори своевременно, за да защити конкурентоспособността на бизнеса и производството си.

Живко ИВАНОВ