Плащат 6 бона на шофьор след сблъсък с глиган на магистралата

168

6 338 лв. ще трябва да заплати държавната Агенция „Пътна инфраструктура“ за катастрофа, станала по трасето на автомагистрала „Тракия“ заради внезапна поява на глигани. Решението е на състав на Районен съд – Стара Загора, по искова молба на шофьор, който през нощта на 29 април 2017 година катастрофирал с автомобила си „Сеат Леоне“ на км 221, а причината била във внезапната поява на стадо диви прасета.

29-годишният тогава водач Т.Д. от Карнобат изпаднал в стрес и въпреки че карал с далеч под разрешената скорост от 130 км/час, не успял да избегне сблъсъка с последния в редичката глиган. Потрошена била предницата на автомобила, водачът дълго време след инцидента заеквал, изпитвал страх от нощно шофиране и се чувствал некомфортно.

„Считам, че когато избереш да се придвижваш по автомагистрала, целта ти е бързо и безопасно придвижване. И в никакъв случай не очакваш да се появят диви животни на пътя ти. Това ме преследва от тогава – предвид всички кървави картини по телевизиите и интернет на загубили живота си вследствие на пътнотранспортни произшествия не мога да се отърся от усещането, че съм бил в голяма опасност и че е можело под силен стрес да не успея да се опазя. Ако на автомагистралата не се чувствам в по-голяма безопасност, то по останалите пътища за мен пътуването става кошмарно. Сънят ми се наруши. Шофирам под силен стрес. Дори изпадам в паника, ако ми се наложи да пътувам нощем, затова го избягвам“, пише обстоятелствено в исковата си молба до съда претърпелият катастрофата мъж.

В хода на съдебното дирене от АПИ пробвали да прехвърлят отговорността за инцидента на фирмата, която имала договор за поддръжка на пътното платно, но съдът е отхвърлил тази възможност. Ответникът е бил длъжен да постави специален знак, указващ евентуално преминаване на диви животни през аутобана, тъй като мрежите край мантинелите на практика не можели да спрат четириногите, коментира вещото лице. Според показанията на служители подобни преминавания на стада не били прецедент, през лятото на 2017 г. на няколко пъти имало сигнали за това, по случайност обаче се разминавало без пострадали коли и шофьори.

Решението на първоинстанционния съд не е окончателно и най-вероятно ще бъде обжалвано.

Христо ПЕТРОВ