Пламен Йорданов: Нови лица преобладават в листите с кандидати за общински съветници на ГЕРБ

395

Областният координатор на партията уточни, че до края на месеца всички имена за местните избори ще бъдат обявени

– Г-н Йорданов, в средата на отпускарския месец август има ли пълна яснота за това кои са кандидатите за кметове на ГЕРБ в областта, които ще бъдат излъчени от партията на предстоящите местни избори?

– През изминалия месец юли и в началото на август проведохме редица партийни събрания, на които бяха направени съответните номинации. Там, където има действащи кметове на ГЕРБ, те получиха подкрепата на структурите. Това за мен е ясен знак за работата и отдадеността на тези фигури. Стигна се до ситуация, в която дори нямаше други номинации. Отварям скоба, че изискванията на Изпълнителната комисия при провеждането на събрания са да има по няколко кандидатури за кмет, за да бъде избран най-точният човек. До това не се стигна, тъй като всеобщото мнение в организациите по места бе, че настоящите кметове работят много добре. За това говори и доверието, което им бе гласувано. Номинациите бяха потвърдени в Казанлък на Галина Стоянова, в Мъглиж на Господин Господинов, в Раднево на д-р Теньо Тенев, Гурково на Иван Иванов и, разбира се, Стара Загора, където единодушно бе подкрепен Живко Тодоров. Важно е да се отбележи, че в листите с кандидати за общински съветници номинираните са в голяма степен нови лица. В този смисъл, ако кажем, че търсим промяна, то определено тя може да бъде намерена в листите с кандидати за местните парламенти на ГЕРБ. Съвсем отговорно заявявам, че хората, чиито имена се дискутират, са изключително подготвени. За предстоящите местни избори структурите на партията обръщат сериозно внимание на всеки един представител, който ще бъде излъчен от името на партията. Това дава положителната основа за по-добрата стиковка и по-добрата работа на кметовете с общинските съвети.

– Тоест ГЕРБ залага на експерти в листите за общински съветници?

– Да, това е така, но ще допълня, че ГЕРБ залага на доказани хора с авторитет в обществото. Всеки един е професионалист в сферата, в която се развива, но по-важното е, че се е доказал сред хората.

– Повече от 60 имена бяха обявени като потенциални кандидати за общински съветници в местния парламент в Стара Загора от ГЕРБ. Ясно ли е вече кои ще попаднат в окончателния вариант на листата?

– Ако трябва да бъдем точни, 66 имена бяха предложени на заседанието в края на месец юли. Все още обаче листата не е подредена. Предстоят разговори на общинското ръководство с Изпълнителната комисия на партията и тогава ще бъде определен окончателният състав и подредбата в листата. Това ще се случи до края на месец август.

– Г-н Йорданов, на последните избори за представители в ЕП ГЕРБ участва съвместно със Съюза на демократичните сили. Ще продължи ли това партньорство и на местните избори, конкретно в Старозагорска област?

– Провеждаме разговори с колегите от СДС, но и не само с тях. Преговори се водят и с другите формации, които са част от патриотичната коалиция, участваща в централното управление на страната. По отношение на диалога със СДС трябва да отбележа, че той е на принципна основа. На този етап не сме обсъждали конкретни имена и формулата, в която те ще вземат участие. Колко ще бъдат техните предложения и на кои места в листите ще бъдат поставени предстои да обсъдим. Това също ще бъде изчистено до края на месец август.

– Преди близо година заявихте, че целта пред ГЕРБ – Стара Загора, за местните избори ще бъде запазване на настоящите успешни кметове в областта и постигането на победа и в останалите общини в региона. Остава ли тази цел пред структурите на партията?

– Категорично това е целта пред нас. Ще се опитаме да увеличим броя на кметовете, които ГЕРБ излъчва или подкрепя. В тази връзка бързам да обявя, че на събранието в Братя Даскалови номинация за подкрепа за нов кметски мандат получи настоящият градоначалник Иван Танев. Макар и издигнат като независим кандидат, той по всяка вероятност ще получи подкрепата на ГЕРБ. За мен е радващо, че нашата структура там оценява работата на настоящия кмет като положителна и затова дава своята подкрепа за него. Ще продължим с усилията си и в Чирпан, за да има промяна. Това, което мога да загатна към момента, е, че водим разговори както със силното местно представителство на определени фигури, така също и с НФСБ. Напълно е възможно в Чирпан да станем свидетели на широко дясно обединение, което да излезе с общ кандидат и листа на тези избори. Според нас това е най-печелившата формула, за да може в града и общината да се случи нещо положително. Чирпан заслужава един добър управленец, който да развие потенциала на региона.

Интервюто подготви:
Живко ИВАНОВ