Петото „Велико народно въстание“ започна днес от Русе

29

Петото „Велико народно въстание“, което настоява за оставките на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, започна с протест пред Регионалната екоинспекция в Русе. Събралите се настояха за реални действия за решаване на проблема с мръсния въздух в града, предаде mediapool.

Хората събирали се пред сградата носеха противогази и плакати с надписи „Спрете геноцида над Русе“, „Докога ще ни тровите“, „Не на корупцията“ и „Оставка“.

Те за пореден път поискаха денонощен мониторинг на предприятията, постоянно видеонаблюдение и изграждане на система от датчици за установяване на източниците на неприятни миризми, както и за засичане на посоката на вятъра, за да се определи откъде идва замърсяването.

Недоволните смятат, че проблемът с въздуха е свързан с корупцията и проблемите с върховенството на закона. Според русенци институциите не са започнали да работят за установяване на източниците на замърсяване на въздуха.

„Ако знаех как, щях да се заема и да го направя. Не знам как, но смятам, че има органи и институции, които трябва да знаят как и аз искам от тях, лично аз – Андриана Николова, гражданинът Андриана Николова, искам от тях да си свършат работата. Затова съм тук“, каза пред БНР участничка в демонстрацията.

Петото „Велико народно въстание“ продължава тази вечер в София и е посветено на стотния ден от началото на антиправителствените протести. Демонстрантите започнаха да се събират около 17 часа на обичайното място – пред президентството. Движението по бул. „Цар Освободител“ е блокирано, по-късно вероятно ще има шествие до Орлов мост.

В него ще се включат четирима евродепутати – Клеър Дейли от Ирландия, Рамона Стругариу от Румъния, Иван Вилибор от Хърватия и Пол Танг от Холандия. Организаторите от „Отровното трио“ съобщиха, че това е последният голям протест в този му вид.