Петков си каза всичко пред „Гардиън“: Изнасяме оръжие за Украйна през Полша

569

Премиерът Кирил Петков даде пространно интервю пред „Гардиън“ за своята евроатлантичност, про-руските сили, които го свалили от власт и президентът Румен Радев, който ще спре доставките на оръжие за Украйна.

„Страх ме е, че ще стане много по-плаха (вероятно България без него), „мека държава“ в реториката си срещу войната и че някои от нашите доставки през Полша рязко ще намалеят“, заявява той.

Думите му събудиха недоумение, тъй като след тежки вътрешни коалиционни скандали с БСП, ИТН и ДБ, социалистите обявиха победа и с решение на Народното събрание страната ни не предоставя военна помощ, а само ремонтира.

Петков е заявявал нееднократно, че страната ни прави достатъчно и без оръжейни доставки. Повтаря позицията си и на 7 юни – буквално преди броени дни, в Садово.

След оттеглянето му от власт, Петков се опасява и че силната позиция на ЕК и Европейския съвет също ще премине в шикалкавене вместо силен глас срещу Русия.

Според самооценката на Кирил Петков корупционни и про-руски сили са свалили правителството му, докато той се борел България „да остане на вярната страната на историята“.

Петков се хвали, че със силната си анти-руска позиция е изненадал всички в ЕС. Служебно правителство на Радев можело и да сключи нов договор за газ с „Газпром“ – още нещо, което той не желае.

„Русия много иска да свали това правителство, за да покаже, че който не играе с тях, ще падне“, настоява още Петков – без да се споменава, че е в коалиция с про-руската БСП, а в политиката влезе като служебен министър от същия президент, когото вини за връзки с Русия.

Петков разказа и, че лесно взел решение да не позволява на руския външен министър Сергей Лавров да прелети над страната ни. „Взех решение, че той няма да лети. Толкова беше просто“, каза той.

Източник: tribune.bg