Пенсиониран военен метеоролог „възкръсна“ в погребална агенция

42

От прокуратурата ще изясняват как е бил издаден смъртен акт на жив човек

Втори живот кара 72-годишният Руси Русев, който се „сдоби“ със смъртен акт на 13 октомври, след като фелдшер от сливенския ЦСМП реши, че няма пулс и сърдечна дейност и постави парафа си на талона, въз основа на който се издава финалният документ от общинската администрация.

Бездиханното тяло на пенсионирания дългогодишен метеоролог във ВВС било намерено паднало в банята на собствения му апартамент около 11:00 часа след сигнал на телефон 112, подаден от приятеля му Диньо Динев, с когото имали уговорка да се срещнат. Динев се обезпокоил, че Руси не отговаря на настойчивите му позвънявания и подал сигнала, след което с дружни усилия полицаи и пожарникари разбили входната врата на апартамента, намиращ се на третия етаж в кооперация на ЖК „Дружба“ в Града на стоте войводи.

Заедно с униформените в банята влязъл и фелдшерът от спешния екип на ЦСМП, който на бърза ръка решил, че домакинът се е преселил в отвъдното, обяснява живеещият в село Дражево личен лекар на мнимия покойник, д-р Господин Димитров. За него становището на фелдшера било меродавно, на практика той не е припарвал до тялото.

От погребалната агенция, която трябвало да се погрижи за покойника, разказват, че отишли да вземат тялото около 16:45 часа на същия ден. Нищо в обстановката не показвало, че има нещо обезпокоително, защото заварили Русев там, където го намерили полицаите и пожарникарите.

С издадения официален смъртен акт започнали подготовката за погребението, което трябвало да се състои след два или три дни, в зависимост кога ще се завърнат от САЩ и Великобритания близките на Русев.

Признаци на живот се появили, докато обличали тялото, разказват служителите на агенция. Първо се появило нещо като усмивка на лицето, после се разтворили очите, след това помръднали ръцете.

Последвала спешна консултация със съдебен лекар, който препоръчал да се извика отново екип на ЦСМП. Линейката откарала видимо живият мъж в спешното приемно на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ към 21:00 часа. Там станало ясно, че пациентът е бил в диабетна кома и веднага го хоспитализирали в реанимационното отделение. Две денонощия по-късно Руси Русев е в тежко състояние, но е жив, коментира зам.-директорът по медицинската част на болницата д-р Хрисант Хрисантов. По думите му пациентът е имал и други сериозни заболявания освен диабета, истинско чудо било, че е оцелял.

От сливенската Окръжна прокуратура уточняват, че още на 13 октомври е било образувано досъдебно производство по член 115 след обаждането на телефон 112 за смърт на самотноживеещ възрастен мъж. В хода на това производство щели да бъдат изяснявани последващите действия на длъжностни лица, които са дали възможност да се издаде смъртен акт на жив човек. На този етап в ЦСМП – Сливен, отказват да коментират името на медицинския специалист, който е бил на „терен“.

Христо ХРИСТОВ