Педагог-пенсионер къта 510 автографа, пише писма всеки ден

47
Стефан Цокев с актрисата Десислава Бакърджиева

Казанлъчанинът Стефан Цокев чака параф от президента Радев и генерал Мутафчийски

Всеки божи ден, вече от 51 години, някогашният начален учител Стефан Цокев пише и изпраща поне по едно ръкописно писмо до известен българин с молба да получи от него автограф. Отдавна е изпуснал бройката на писмата, до някои от адресатите е изпращал по 7-8, че и повече, като не губел надеждата си за отговор. Сред неотговорилите му все още са президентът Румен Радев и телевизионният водещ Виктор Николаев, но дядо Стефан не ги укорява – били заети хора, а може пък и подчинените им да са пропуснали да им дадат просбата.

С актьора Станимир Гъмов след спектакъл в Казанлък

Всичко започнало през далечната 1969 г., когато със съпругата си Веска изпратили първото писъмце до изгряващия на естрадния хоризонт певец Бисер Киров. Отговорът дошъл след седмица или две, междувременно успял да си вземе автограф от големия актьор Любомир Кабакчиев при едно от гостуванията в Града на розите. Пак някъде тогава получил писмо от Нешка Робева, която освен своя черно-бяла снимка му изпратила и обща на ансамбъла по художествена гимнастика с подписите на всички. В спортния „раздел“ е снимката на волейболиста Владимир Николов, който добавил към нея и фланелка, с която е играл на Световното в Япония през 2006 г. В „светската“ графа пък са две книги на лорд Евгени Минчев, а в кулинарната – посвещение от Ути Бъчваров.

Автографът на Бойко Борисов

С усмивка Цокев припомня как след второто писмо до премиера Бойко Борисов той лично му позвънил, за да се извини, че не му е пратил веднага поисканото и след два – три дни пристигнала снимка с личен автограф.

На практика казанлъчанинът има подписите на почти всички български политици: Симеон Сакскобургготски, Иван Костов, Мая Манолова, Жорж Ганчев, Росен Плевнелиев, Корнелия Нинова, засега му липсва от Ахмед Доган, но пък има от ексглавния прокурор Сотир Цацаров.

Повечето от „експонатите“ в колекцията са родни, но има и чужбински, сред тях е книга с посвещение на унгарския писател и преводач Шандор Радо. От съветския академик-физик Борис Кукаркин пък пристигнала снимка от обратната страна на Луната.

Първото попадение – автограф от Бисер Киров през далечната 1969-а

Няколко десетки са посвещенията от известни спортисти и артисти, както и от екипа на Нова телевизия, където наскоро гостувал като единствен поканен в шоуто „Като две капки вода“. Надява се скоро да отпадне извънредното положение около коронавируса, за да отворят вратите си театрите и актьорите да се завърнат към нормалното си ежедневие, за да им изпрати подготвените си вече ръкописни молби. Пак тогава смята да помоли и председателя на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски за автограф.

В осъществяването на мечтата си – албумите с парафи да набъбнат още и още, бай Стефан разчита на помощта на сина си Даниел, който също е учител и в свободното си време му издирва адреси на подходящи видни личности.

Цокев признава, че предпочита епистоларния начин за попълване на сбирката, тъй като не обичал да се пречка в краката на известните хора, а и не винаги успявал да научи кога ще гостуват в родния му Казанлък. От журналисти научил наскоро, че аналогично на неговото хоби има ямболският „ловец“ Георги Бирников, който стартирал заниманието си през 1974 г., но пък имал наследство от баща си Аспарух, поставил „темелите“ на семейната сбирка още през 1934-та.

Храни надежда, че усилията му няма да бъдат разпилени след него, надява се след сина Даниел с „гонитбата“ да се захванат внукът и внучката. За да не се повтори случката с уникалната сбирка от над 1 500 свирки, събирана десетилетия от казанлъшкия юрист Крум Крачанов, чиято съдба тъне в неизвестност няколко години след кончината му.

Христо ХРИСТОВ