Певци и танцьори от 4 общини сбира Празникът на пелина в Змейово

96

За дванадесети пореден път в старозагорското село Змейово ще се проведе Празник на пелина. Както вече медията ни съобщи, това ще се случи на 22 декември, а организатор е местното читалище със съдействието на Община Стара Загора.

Тайната на прочутия змейовски пелин е съхранена почти един век, но местните хора я пазят така, както и производителите на „Кока кола“. Рецептата се предава от поколение на поколение, а желанието на настоящите майстори е да се спазват правилата, свързани с направата на пелина, така че да се съхрани в автентичния си вид.

За пръв път празникът на винено-билковия еликсир е организиран през 2007 г. по идея на змейовското читалище и няма друг в региона, който да е така очакван и желан вече 12 години. Стартът на тазгодишния ще бъде даден от 10:30 часа на 22 декември. На площада пред читалището местни производители ще предложат на любителите на еликсира бял и червен пелин, направен с любов по тайната рецепта. Няма да липсват и скари с кюфтета и пържоли, за да замезват мераклиите да опитат от класното питие.

Всички гости ще бъдат посрещнати с хляб и сол и подканяни да опитат от прочутия змейовски пелин. Ще има и изложба на подходящи ястия или предмети, свързани с напитката.

И тази година специално жури ще определи кой е най-големият майстор в правенето на пелин, като за най-добрите са предвидени награди.

Поздрав към участниците в празника ще отправят фолклорни групи от 4 общини – Стара Загора, Казанлък, Раднево и Нова Загора. За доброто настроение на всички гости и участници ще се погрижи и оркестър „Липите“ от Стара Загора, както и известният дует Кожухарови.

(СН)