Пациент на хемодиализа е заразил още 2-ма с COVID-19 в частен диализен център

61

Пациент с положителна проба за COVID-19, който е провеждал хемодиализа в частния Диализен център „ВИА ДИАЛ“ – Стара Загора, е заразил още двама пациенти от същия център. Това сочат резултатите на извършени изследвания на персонала и пациентите, имали пряк контакт с лицето, съобщиха от РЗИ – Стара Загора.

Заради тежкото си състояние въпросният пациент на 24 юни е бил хоспитализиран в Клиника по нефрология на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, а за заразяването му с коронавирус е станало известно на 27 юни, когато излезли резултатите от извършен PCR тест, след което незабавно е бил приведен в Клиниката по инфекциозни болести. Останалите двама пациенти на Диализния център „ВИА ДИАЛ“ са без клиника към момента и са под домашна карантина.

Във връзка с възникналата ситуация е била проведена среща на част от Областния щаб в Стара Загора, на която е взето решение потвърдените с COVID-19 пациенти, подлежащи на хемодиализа, да се транспортират със специализиран транспорт на ЦСМП – Стара Загора, до Диализния център, където процедурата ще се провежда в обособена за целта зала, при спазване на всички необходими противоепидемични мерки, по време, когато в Центъра няма други пациенти.

Във връзка с публикувана информация за установени шест положителни лица в Старозагорска област, носители на инфекцията COVID-19 за последното денонощие, от РЗИ уточниха, че в двете лаборатории в Стара Загора, извършващи диагностика с PCR тест, са установени пет души с COVID-19 на територията на областта, а не шест, както е посочено в Националната информационна система. Шестият случай с положителен резултат е установен в лаборатория на УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, на лице с постоянен адрес във Варна, по данни на личния му лекар, който също е от морския град. Разминаването в данните се е получило заради въведен в Националната информационна система адрес по временна регистрация на лицето в Студентски град – Стара Загора.

Понастоящем в единствената болница, която приема и лекува пациенти с коронавирус в Старозагорска област, има хоспитализирани 18 души, двама от които са в тежко състояние – на апаратно дишане.

(СН)