Патриарх Вартоломей отказа да назначи шипченския игумен в Истанбул

75
Предложеният от старозагорския владика игумен Панкратий

Митрополит Киприан предложи игумен Панкратий да обгрижва духовно цариградските българи, но за пръв път те ще имат свещеник от Константинополската патриаршия

Разногласия между Българската православна църква и Вселенската патриаршия – за пръв път от 160 години насам българите в Истанбул ще имат за свещеник клирик на Константинополската патриаршия, а не от БПЦ. Това се превръща във факт, след като досегашният дългогодишен български свещеник иконом Ангел Велков се е прибрал окончателно в София. Оттогава патриарх Вартоломей е назначил свой клирик на негово място. Това е прецедент за българската православна община в Цариград, която от създаването на независимата Българска екзархия досега е имала само свои духовници.

След отпътуването на Ангел Велков от Истанбул българският Свети Синод в специално писмо до Вселенския патриарх предложил клирик на Старозагорска епархия да замести напускащия свещеник. Патриарх Вартоломей обаче отказал да назначи предложения архим. Панкратий, който наскоро бе избран за игумен на Шипченския манастир „Рождество Христово“. Мотивите за отказа са, че той не приема предлагания клирик, който щял да бъде много по-полезен на БПЦ в този недостиг на монаси в Шипка и въобще в манастирите, а ще назначи свой клирик, родом българин, който говорел освен български още и гръцки, и английски, а учел и турски. И така на сцената се появява небезизвестният архим. Харалампий (Ничев), който в България последователно служи в няколко епархии, после бе низвергнат от Видинския епархийски съвет. В своето духовно търсачество той премина след това в един от старостилните разколнически синоди в Гърция. След година време се разкая за разколничеството си и се върна във Видинска епархия. После по изненадващ начин се оказа клирик на Бурсенската епархия на Вселенска патриаршия. И накрая се озова край Босфора.

Предложеният от старозагорския владика архимандрит Панкратий е родом от Крън, от дете израсна в енорията на отец Константин Киров. По-късно завърши Пловдивската семинария „Св. св. Кирил и Методий“. Изключително чист човек и достоен клирик. За съжаление, духовната му кариера стана жертва на недотам добрите отношения между БПЦ и Вселенската патриаршия. Официално или мълчаливо БПЦ се противопостави на редица предложения и начинания на Фенер, като например отказа участие в Критския събор през 2016 година. После, при гостуването си в България, патриарх Вартоломей демонстрира надменно поведение и беше охулен и освиркан на улицата. А сега ни го връща, като отказа на БПЦ да приеме предложения от нея клирик за българската община в Цариград.

Петър МАРЧЕВ