Пастирът на стадото, блъснато от влак, бил на работа от 4 дни

484
След катастрофата край Кермен, снимките са от затворени железничарски групи във ФБ

Пастирът на стадото крави, което бе пометено от бърз влак край град Кермен, Новозагорско, късно следобед в понеделник, е бил взет на работа от животновъда само преди 4 дни, съобщи кметът на малката община Живко Жечев. Човекът не е бил пиян, но не познавал терена и изпуснал животните, близо 80 на брой, в непосредствена близост до коловоза, минути преди композицията да връхлети с голяма скорост. Собственикът на стадото бил регистриран земеделски производител от Кермен.

„Прелезът е сигнализиран със светлини и звук, но няма бариери и това дава предпоставки за големи бели, истинско чудо е, че нямаме друг такъв случай. Линията преминава през града, не зная колко пъти сме коментирали и сигнализирали да бъдат взети мерки, но ползата е никаква…“, коментира кметът.

Сигналът за касапницата на релсите в близост до градчето е бил подаден около 17 часа на 31 май, движението по линията е било спряно, извършен е бил оглед, докато 92-мата пътници са чакали на място. Влакът от Бургас за София е пристигнал на столичната гара с около 2.5 часа закъснение спрямо разписанието. По случая е образувано досъдебно производство, взети са алкохолни проби от пастира и машиниста на новата мотриса „Сименс Смартрон“, по която има нанесени материални щети.

В социалните мрежи бяха разпространени снимки от местопроизшествието, където са загинали 22 животни.

Денонощие след инцидента от ОД на МВР – Сливен, дадоха допълнителни подробности около личността на виновника – 41-годишен мъж, с постоянна адресна регистрация във Варна. Полицейската справка установила, че и на предходната си месторабота в село Гавраилово и в село Желю войвода на няколко пъти е оставял животните да се движат без надзор по пътищата. Само тази година са му били съставени три акта. За нарушенията му са били уведомявани стопаните на стадата. По цени на животинския пазар в момента една крава струва между 1500 и 2 100 лв.

Христо ХРИСТОВ