Партизанин от отряда на Чочоолу посрещна 100-тния си рожден ден сред внуци и правнук

276
Юбилярят Петко Петков-Бурян посрещна 100-годишнината си в родния си дом в Опан

Един от последните живи участници в някогашното партизанско движение (1941-1944 г.), роденият на 20 септември 1921 година Петко Петков-Бурян, посрещна стотния си рожден ден в родното си село Опан в компанията на най-близките си роднини: дъщерята Пенка, три внука и един правнук.

Дядо Петко е влязъл в редовете на някогашната младежка организация на БРП (комунисти) през 1936 година, през зимата на 1942-ра напуска армейската част в Карлово, където е карал войнишката служба, и става партизанин в отряд „Христо Ботев“, командван от превърналия се в истинска легенда генерал Стойо Неделчев-Чочоолу (1908-1987).

Преминава през двете фази на Втората световна война в състава на VIII Тунджанска дивизия, носител е на няколко ордена. До пенсионирането си е бил на организационна работа, а след 10 ноември 1989-а бил председател на местната структура на борците против фашизма и капитализма. През зимните месеци старецът живее при дъщеря си в София, но от ранна пролет до късна есен се завръща в родния си дом. Запазил е бистротата на ума си, живо се интересува от случващото се в страната, продължава да чете вестници и да гледа телевизия. Част от спомените му са излезли преди 19 години в документално-мемоарната книга „Бурян разказва“ на Стойчо Гичев и Петко Иванов.

Заедно с цветята и поздравленията за вековния юбилей дядо Петко получи и плакет за особени заслуги към общината от кмета Генчо Колев.

Христо ХРИСТОВ