Парогазова централа в ТЕЦ „Марица изток 2“? Зачеркнете я, г-да управляващи!

1866
Служебните министри Асен Василев и Кирил Петков по време на срещата им с миньорите от "Мини Марица-изток". До тях са синдикалните лидери на КТ "Подкрепа" и КНСБ във въгледобивното дружество Бисер Бинев и Атанас Митев

Все още има надежда България да запази енергийната си независимост, ако отново бъде редактиран Планът за възстановяване и устойчивост

Три дни преди края на мандата си служебните министри Кирил Петков и Асен Василев дадоха надежда, че заложената парогазова централа на територията на ТЕЦ „Марица изток 2“ в редактирания от тяхното правителство План за възстановяване и устойчивост (който трябва спешно да бъде внесен в ЕК) може все пак да претърпи нова корекция. В прав текст от Плана да бъде зачеркната парогазова централа на площадката в ТЕЦ „Марица изток 2“ и планираните газопроводи от Стара Загора до „Марица изток“ на обща стойност близо 1 милиард лева, а вместо тях да е включен проектът за улавяне и съхранение на СО2 от комплекс „Марица изток“, над който от над половин година работят Минно-геоложкият университет и Техническите университети, в сътрудничество със свои колеги от Европа.

За това беше настояно пред Асен Василев и Кирил Петков по време на срещата им с миньори от „Марица изток“, проведена на 13 септември в Община Раднево.

(Публикуваме едно към едно казаното от министър Кирил Петков на импровизирания брифинг след срещата):

„Първото нещо, което решихме, е, че още утре в 11 часа (б.р. 14 септември) ще се срещам с представители на научната общност, които ще представят варианти и алтернативи, с които ще се запознаем. Така че имаме реална първа стъпка – срещата с представители на Минно-геоложкия университет и Техническия университет, които разработват този проект. На която ще присъстват и синдикатите от КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Миньорите, взели участие в срещата. Заради пандемичните мерки залата беше пълна наполовина

Дали това се е случило днес, към момента медията ни няма обратна информация.

Миньор е моят татко, миньор ще съм и аз

Това обаче, което двамата служебни министри разбраха по време на срещата си с миньорите от „Марица изток“, е, че те – хората, които гарантират енергийната независимост и сигурност на България, въпреки че са запознати с реалностите по европейската „Зелена сделка“, нямат намерението да сменят професията си и поминъка на родния край.

„Въпросът ми към Вас е: Какво искате да работите, как искате да изглежда град Раднево? Когато кажете, ние можем да намерим правилния тип инвеститори. Трябва ни ясна идея. Какъв бизнес искате да се докара тук. Или пък да станете земеделска зона. Парите ги има, искаме да чуем какво искате вие. Идеята е как тук да се подобри животът, затова кажете как искате да се подобри животът и ние ще помогнем това да се случи“, настоя министър Кирил Петков, цитирайки милиардите, които България очаква да получи по Плана за възстановяване и устойчивост и от Фонда за справедливия преход.

Репликира го миньор с думите: „Вие прекрасно знаете, че справедлив преход няма, както няма и честни избори“.

Предложение за улавянето и съхранението на СО2 в комплекс „Марица изток“ беше внесено на 20 април 2021 г. в Министерски съвет. За съжаление правителството на ГЕРБ не го вкара в Плана за възстановяване и устойчивост, а вчера се оказа, че служебните министри Кирил Петков и Асен Василев въобще не знаят за него

Общата позиция обобщи синдикалният лидер КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“ ЕАД Бисер Бинев: „За много голяма част от хората тук думите, колкото и странно да звучат, са: Миньор е моя татко, миньор ще съм аз. Защото десетилетия назад на много хора от работещите в комплекса им иззеха земите и им останаха единствено работните места, които са в момента. Затова нашият регион е такъв: миньор и пак миньор“.

Защо Кирил Петков и Асен Василев, а не енергийният
министър и вицепремиерът Пеканов бяха на срещата

Отговор на този въпрос така и не дойде. Кирил Петков и Асен Василев не внесоха яснота дали те ще бъдат служебни министри в следващия кабинет на Радев, или са стартирали предизборна обиколка за новия си политически проект. Това ще стане ясно на 16 септември, но и след тази дата редактираният План за възстановяване и устойчивост със записаната в него бъдеща парогазова централа в ТЕЦ 2 продължава да цъка като бомба в комплекс „Марица изток“. И затова апелът е – Г-да управляващи, зачеркнете я!

Йовка НИКОЛОВА