Паметник на загиналите във войните ще бъде изграден в Шейново

132
Проектът на паметника в Шейново

Проект за изграждането на паметник на загиналите във войните жители на казанлъшкото село Шейново е бил обсъден и приет на проведеното в петък заседание на Областната комисия „Военни паметници“ под председателството на областния управител Гергана Микова.

Идеята за изграждане на монумента е на шейновката Янка Ташева. През 2007 г. тя и нейни съмишленици създават Инициативен комитет. Впоследствие се оказва, че проектът за паметника е твърде скъп и събирането на необходимата документация е отложено. Дванайсет години по-късно внукът на Ташева – Янко Ташев, възражда идеята за паметника. На заседание в Областна администрация той е представил новия проект. Положителното становище на Министерството на отбраната за стартиране на процедурите по реализацията му е изразил участвалият в заседанието представител на ведомството Кристина Алексова.

Янко Ташев, който възражда идеята за монумента

С много усилия Янко Ташев успява да издири 115 имена на загинали във войните шейновци. Организира и подписка от жители на селото. Изготвеният нов идеен проект за паметника е с по-малки размери. Той е дело на казанлъшкия скулптор Велин Дечков и е одобрен на 28 февруари от Общински съвет Казанлък.

Паметникът ще е от врачански камък, с височина 3 м и широчина 2.70 м. Той ще бъде построен в центъра на селото, пред стълбите на кметството. На предната страна ще има 4 плочи от черен гранит с имената на загиналите воини и надпис „Българийо, за тебе те умряха“, а на задната ще бъде изписано „От признателно Шейново“. Според предварителните изчисления монументът ще струва 20 000 лв. Средствата ще се събират от дарения.

(СН)