Още двама старозагорци, завърнали се от чужбина, са нарушили наложената им карантина

152

Две нови досъдебни производства са образувани за нарушение на задължителна 14-дневна карантина, предписана от инспектори от РЗИ на завърнали се от чужбина. Те са срещу 16-годишно момиче и 24-годишен мъж от Стара Загора, съобщиха от прокуратурата.

Двамата са се завърнали от Англия на 20 март, като на Летище София декларирали пред съответните органи, че ще пребивават на домашния адрес на мъжа в Стара Загора. На следващия ден им е било издадено предписание за поставянето им под карантина от Столична регионална здравна инспекция и то е изпратено до Териториалното поделение на РЗИ. На 25 март служители на Второ РУ на МВР – Стара Загора, извършили проверка по предварително определен план на поставените под карантина лица. При посещение на къщата, където е трябвало двамата да се намират, те не са били открити. Установено било, че момичето се намира в собствения си дом заедно с приятеля си.

От прокуратурата припомнят, че делата за неспазването на карантината са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор, а наказанието е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

(СН)