Официално: Пускат Полфрийман още днес

35

Австралийски дипломати влязоха в мигрантския център в Бусманци с папка документи

Австралиецът Джок Полфрийман ще бъде пуснат всеки момент от центъра в Бусманци.“Полфрийман ще бъде освободен днес и ще трябва да се явява всяка седмица в районно управление на МВР. Той ще бъде настанен на адрес в столицата“, заяви директорът на Дирекция „Миграция“ ст. комисар Николай Николов, който даде кратък брифинг пред вратите на центъра, предаде dariknews.

От думите му стана ясно, че забраната му да напуска страната остава, а паспортът на австралиеца ще е в българските власти до окончателно произнасяне на съда. Вчера българската страна е уведомена от посолството на Австралия, че Полфрийман е получил документа си за самоличност.

„Не е правено претърсване, правена е рутинна проверка“, коментира Николов информацията, че в центъра текат обиски и уточни, че Джок Полфрийман е имал е телефон с камера, който е забранен от правилника, той обаче го е счупил сам. При него са открити още три телефона.

На излизане от президенството премиерът Борисов и вътрешният министър Маринов коментираха освобождаването на Полфрийман от центъра в Бусманци.

“ Щом висшият съдия го е призовал, аз съм веднага съгласен със съдиите. Каквото кажат, и аз съм съгласен. Така съм обучен, че каквото се произнесе висшият съдия – да се съгласявам с него и да не го коментирам“, коментира пред медиите премиерът Бойко Борисов по повод безпрецедентното обръщение на шефа на ВКС Лозан Панов, в което той призова съдийския състав да побърза с решението, а министъра на вътрешните работи незабавно да го пусне от мигрантския център.

Самият Младен Маринов уточни: „От вчера адвокатът на Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен от мигрантския център и да бъде настанен на външен адрес. Процедурата е в ход, трябва да се изпълнят определени изисквания, за да се случи това нещо. Днес очаквам доклад от директор на дирекция „Миграция“ дали всички тези условия са изпълнени, и разбира се, когато са изпълнени, ще спазим процедурата“.