От 1 юли заплатите в областните болници ще бъдат увеличени с между 150 и 250 лева

60

От 1 юли заплатите на персонала в областните болници ще бъдат увеличени. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във Варна, цитиран от dir.bg. По думите му повишенията ще бъдат различни в отделните болници, като по предварителни данни сумите ще са между 150 и 250 лева. Ананиев уточни, че ръководствата и персоналът на болниците ще решават дали увеличенията ще бъдат към основните заплати или към допълнителното материално стимулиране. Тяхно ще бъде и решението дали всички ще получат еднакво увеличение или ще има диференциация.

Министърът допълни, че повишаването няма да доведе до съкращения.

„До момента представих Методиката за формирането на разходите за персонал и формирането на работните заплати пред ръководителите на девет от областните болници. Мога да определя Методиката като комплексен документ, който дава решения на много от въпросите относно формирането на възнагражденията на персонала“, заяви министър Ананиев.

Той посочи трите основни момента в Методика, а именно: разходите за персонал трябва да бъдат не по-малко от 50% от общите приходи, които получава конкретното лечебно заведение. Второ – допълнителните плащания за постигнати резултати не могат да надхвърлят 50% от общите разходи за персонал. Трето – максималният индивидуален размер на допълнителното материално стимулиране за немедицинския персонал не може да надхвърля 80% от основната заплата, а за медицинския персонал не може да надхвърля три пъти размера на основната работна заплата.

Според министър Ананиев, важен акцент в Методиката е и съотношението при определянето на работните заплати между санитар, професионалист по здравни грижи и лекар. Предложението на МЗ е то да бъде 1 към 1,7 към 2,2. При други равни условия това съотношение ще осигури постигането на нивата, заложени в Колективния трудов договор.