От Чешкото посолство са настояли проектът за католическия храм край ромския квартал на Стара Загора да бъде

749
Срещата в Община Стара Загора

Сътрудничеството в различни области между Стара Загора и чешкия град Бърно са обсъдили по време на среща вчера чешка делегация, водена от Лукаш Каутски, посланик на Чехия у нас, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Георги Симеонов, директор на дирекция „Инвестиции и европейски проекти“.

„Има много общи неща между двата града, затова поискахме да дойдем на място да се запознаем с града и забележителностите му.“ Това е заявил Петер Хладик, зам.-кмет на Бърно. През вчерашния ден той е посетил строежа по проекта на салезианите на Дон Боско, който предвижда изграждане на училище и църква в Стара Загора за ромите от близкия квартал. По думите му в Бърно има доста проекти, свързани с ромите и това би могло също да бъде обща тема между двата града. Зам.-кметът е поканил делегация от Община Стара Загора да гостува в Бърно, за да се уточнят областите на сътрудничество. По време на срещата чешкият посланик е заявил недвусмислена подкрепа на проекта и заявил, че ще работи той да се осъществи.

За общи допирни точки в подкрепа на уязвимите групи между двата европейски града е изразил нагласа старозагорският зам.-кмет Иванка Сотирова, съобщавайки, че в Града на липите е изграден Международен младежки център (ММЦ), който е с Европейски сертификат за качество, в който могат да бъдат приемани по 30 деца от различни страни по различни програми и може да бъде направен обмен с Тракийския университет.

Зам.-кметът Хладик пък съобщил, че в техния университет има факултет по български език и литература, което също може да допринесе за обмен на студенти.

„Радвам се, че съм тук, когато се заражда сътрудничеството между Стара Загора и Бърно. Посолството ще окаже всякаква помощ за осъществяването му“, обявил още посланик Лукаш Каутски. Според него сътрудничеството може да се съсредоточи и върху икономическата сфера, а почетният консул на Чехия Иван Соколов е предложил организирането на общи семинари и срещи на бизнеса.

(СН)