От Стара Загора Мая Манолова предупреди депутати да не се „заиграват“ с банките

114
Срещите на националния омбудсман Мая Манолова в Стара Загора с граждани се проведоха в офиса на местния обществен посредник Надежда Чакърова-Николова (вляво)

Предупреждение към народните представители от правната комисия да не се „заиграват“ с банките отправи от Стара Загора националният омбудсман Мая Манолова, която в Града на липите се срещна с пострадали от фирми за бързи кредити, колекторски компании и частни съдебни изпълнители.

Манолова напомни на депутатите, че срещу България има започната наказателна процедура от Европейската комисия заради несинхронизирано законодателство и възможност кредиторите да разпродават имущество на граждани, без те да могат да оспорват пред съда решения.

Екипът на националния омбудсман в началото на март внесе предложения за конкретни законодателни промени, които да пресекат дискриминационните практики. Заедно с предложенията на Манолова обаче в пленарна зала щял да бъде внесен и друг вариант, който бил благоприятен за банките.

Националният омбудсман настоява за промяна, която да даде възможност на длъжника да възрази срещу предявените му суми, когато ефективно узнае за претенцията.

Пак от Манолова е и дошло предложение, което да даде възможност на гражданите да спират принудителна продажба на вещи след съдебно решение в полза на банките. На свой ред депутатите са внесли алтернативно предложение, че подобно спиране ще стане възможно едва след като кредитополучателят е погасил поне 1/3 от дължимите суми. Това по думите на Манолова е повече от обезпокоително. Тя напомня, че това е трети опит да бъдат ограничени възможностите на банките, различното сега е, че България е в условията на започнала наказателна процедура от ЕК по жалба на граждани от 2014-а година, която е в напреднала фаза. От еврокомисията не са останали доволни от отговорите на държавата и са приканили властите у нас да предприемат адекватни действия за синхронизиране на родното с европейското законодателство.

„Нашите предложения за промяна в закона удовлетворяват и двете страни: гражданите могат да стопират разпродажбата и да доказват правата си, а банките ще могат поне да запорират имущество на недобросъвестни длъжници. Много пъти съм го казвала, че за длъжника е по-добре да постигне разсрочване, отколкото да води съдебни дела, които далеч не са евтини“, коментира Манолова.

Христо ХРИСТОВ