От Стара Загора Бойко Борисов предупреди опонентите си: В отлична форма съм, което куче ме е залаяло, все е побесняло

185

Общинските структури на ГЕРБ в областта засвидетелства подкрепата си за лидера на партията

Министър председателят Бойко Борисов обяви, че кризата, породена от коронавируса и спирането на икономиките, ще се усети най-силно през идната 2021 г.. Той призова за обединение, за да може страната ни да се справи с невижданата икономическа криза, която пандемията поражда. Лидерът на ГЕРБ обяви това в Стара Загора, къде взе участие в работна среща с актива на партията. Заедно с него в новообновената зала на Културен център „Стара Загора“ бяха също и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, както и кметът на Бургас и зам.-председател на партията Димитър Николов. Домакин на форума бе кметът Живко Тодоров, а сред официалните  лица личаха градоначалниците на Казанлък, Чирпан, Мъглиж и Николаево. В работната среща участие взеха и четиримата народни представители на ГЕРБ – Емил Христов, Маноил Манев, Радостин Танев и Борис Кърчев. Министър-председателят обяви, че е изключително важно в създалата се обстановка до края на годината страната ни да се присъедини към чакалнята на еврозоната. „Най-важен е Банковият съюз, защото членството в него гарантира, че банките у нас няма да фалират, дори начело на държавата да е проф. Румен Гечев или проф. Пламен Орешарски. С това действие ние ще можем да разчитаме на подпомагане от Европа, лихвите ще паднат, а същевременно България няма да остане във втората скорост на развитие в рамките на ЕС “, посочи Борисов.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов разкри, че мярката „60/40“ е помогнала за съхранението на 282 000 работни места. По думите му това е бил механизмът, с който в най-голяма степен държавата е подкрепила бизнеса, за по-плавно и краткосрочно излизане от кризата. „За съжаление, опасността от втора вълна продължава да възпира развитието на европейската икономика. По този и българските производства не могат да стартират на пълни обороти. Ще продължим с действията за подпомагане на икономиката, но средствата намаляват“, заяви Борисов. Представителите на правителството бяха категорични, че за страната е от особено значение да се пребори за очакваната около 9 млрд. евро помощ от ЕК. „Необходимо е и много умно да изразходваме тези средства, за да дадат те този ефект, с който се отпускат“, коментира от своя страна Томислав Дончев.

В рамките на работната среща всички кметове на общини, избрани от партия ГЕРБ, засвидетелстваха подкрепата на структурите за лидера на формацията Бойко Борисов. Живко Тодоров отбеляза, че за развитието на градовете е необходима стабилност, която към момента единствено настоящото управление може да осигури. Кметът на ГЕРБ в Казанлък Галина Стоянова подчерта, че без подкрепата на Борисов усилията на местното ръководство биха били недостатъчни. Тя увери, че структурата на партията в Града на розите е много здрава и подкрепя лидера на формацията. Подобна позиция заявиха и ръководителите в Мъглиж, Чирпан и Николаево. От своя страна  Борисов отбеляза, че се намира в отлична форма и няма нужда от подкрепа. Той бе категоричен, че партията е единна и призова своите симпатизанти да не обръщат внимание на упреците  от всички опоненти. „Пожелавам успех на бъдещия политически проект на Цветан Цветанов“, заяви лидерът на ГЕРБ. Борисов обаче отбеляза, че „Което куче го е залаяло, все е побесняло“, цитирайки българска поговорка по адрес на своите политически опоненти.

Бъдещето на комплекса „Марица изток“ бе засегнато във входа на дискусията. По темата министър-председателят обясни, че усилено се върви към приемане на „Зелената сделка“. „След 6-7 години трябва да е ясно какво ще се прави в „Маришкия басейн“. Дали ще са индустриални зони, дали ще подменяме въглищата с газ, върху това ще мислим“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

В рамките на срещата кметът на Стара Загора Живко Тодоров запозна Бойко Борисов с проектите, които градът реализира или предстои да стартира. Градоначалникът разкри, че в следващите дни предстои да бъде избран проект за нова спортна зала на града, която трябва да бъде изградена в парк „Артилерийски“. Тодоров обясни, че съвсем скоро ще бъде дадено начало на ремонта на железопътната гара в Стара Загора, а с това ще стартира и проектът за обновяване на Станционната градина. Предстоят символични първи копки на т.нар. Руски пазар, Летния театър. „Искаме нашият град да стане по-хубав“, заяви кметът Живко Тодоров.