От ПП отрекоха твърденията, че анекс към ПВУ конкретизира по години закриване на въглищни мощности

697
Участници в брифинга на ПП и депутатът от ГЕРБ Маноил Манев

Депутат от ГЕРБ прекъсна пресконференцията на Рибарски и Василев и им предостави хартиен екземпляр от документа

„Подвеждащо политическо послание.“ Така старозагорските депутати на „Продължаваме промяната“ Радослав Рибарски и Радослав Василев определиха твърдението, че подписан от Асен Василев на 1.08.2022 г. анекс към Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) конкретизира по години кои въглищни централи ще бъдат затворени. Темата беше повдигната миналата седмица от народните представители от ГЕРБ Маноил Манев и Красимир Вълчев. Тогава те посочиха, че с този анекс се задава по години времевият хоризонт, с който всяка една централа разполага, за да намали или спре мощности. На днешния брифинг от „Продължаваме промяната“ отхвърлиха това твърдение.

„Посоченият документ не е анекс, а е самият План. Затваряне на въглищни мощности не е залагано по години“, заяви Рибарски, който по времето на кабинета „Петков“ беше председател на Комисията по енергетика в НС. Той повтори тезата на партията си, че в българския План за възстановяване и устойчивост няма поети ангажименти.

Брифингът на Радослав Рибарски и Радослав Василев обаче бе прекъснат от депутата Маноил Манев, който предостави на двамата избраници на „Продължаваме промяната“ хартиен екземпляр от подписания анекс, обвинявайки ги в прикриване на истината. След размяна на реплики между двете страни, сред които и призив за съвместен дебат по темата за бъдещето на „Марица изток“, Манев напусна пресконференцията.

„Отново ще повторя, че няма заложени дати коя топлоцентрала кога да бъде затваряна. Неразбирането на материята води до подвеждащите твърдения на колегите“, настоя Рибарски.

По думите му „Продължаваме промяната“ не е допуснала грешка с изготвянето на ПВУ и заложените в него ангажименти, отговаряйки по този начин на въпрос на медията ни. Рибарски определи стратегическия документ на страната като „най-щадящ“, давайки пример със съседните Гърция и Румъния, които по думите му са поели ангажимент да прекратят използването на въглища до края на десетилетието. Той все пак уточни, че първоначалните уверения, взети предвид при изготвянето на ангажиментите по Плана, не са включвали продължителен военен конфликт в Украйна. „Именно удължаването на войната и възприетият от ЕС план REPowerEU мотивира нашата парламентарна група да използваме създалата се ситуация и да подкрепим предоговаряне на Плана за възстановяване“, каза още по темата депутатът от „Промяната“.

Рибарски обаче не даде ясно обяснение защо в изготвения от правителството на „Продължаваме промяната“ документ, предвиждащ намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 г., е възприета като базисна година 2019-а, която се характеризира с много ниско въглищно производство.

По повод стартирането на процедурата по предоговаряне на ангажиментите в Плана за възстановяване Рибарски отбеляза, че има основание за постигане на договорка с ЕК. Той даде пример с дерогацията, която България получи за употребата на руски нефт. „Издържаното аргументиране е в основата на успеха при предстоящите преговори“, заяви Радослав Рибарски.

От „Продължаваме промяната“ изразиха пълно несъгласие с представената от служебния министър на енергетиката Росен Христов дългосрочна енергийна стратегия до 2053 г. Те определиха заложените цели като твърде общи и разкритикуваха служебния кабинет, че зачерква въгледобива след 2030 г. Рибарски сподели притесненията си, че документът може да бъде входиран в парламента, за да бъде приет. При подобно развитие обаче от „Продължаваме промяната“ щели да гласуват против.

Живко ХРИСТОВ