От ПП обвиниха в бездействие Община Стара Загора по повод високата цена на водата

378
Младият радневски депутат Радослав Василев и този път се издъни

И сами се оклепаха в неистини

„Цената на водата в Стара Загора не е увеличена по вина на „Продължаваме промяната“.“ Това заявиха днес в отговор на обвиненията старозагорските депутати на формацията Радослав Василев и Радослав Рибарски. Те посочиха, че стойността на питейната вода е била заложена в утвърден петгодишен бизнес план на ВиК – Стара Загора, който е приет през пролетта на 2022 г. Василев отбеляза, че планът е преминал необходимите по закон обсъждания. На свой ред той обвини Община Стара Загора, че на заседанието, на което стратегията е одобрена от всички останали 10 общини в областта, местната администрация на Стара Загора не е изпратила свой представител. По повод липсата на реакция от страна и на тогавашния областен управител проф. Наско Василев, който през пролетта на миналата година бе назначен от кабинета на Кирил Петков, представителите на ПП посочиха, че той също носи отговорност. Радослав Василев все пак посочи, че окончателното решение е на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Той припомни, че общини като Бургас, Поморие и Силистра, които не са били съгласни с промяната в цената на питейната вода за абонати, са стартирали процедури по обжалване.

Двамата депутати от „Продължаваме промяната“ изразиха притеснение от качеството и скоростта, с която се извършват ремонтните дейности по ВиК проекта. Повод за опасенията на Рибарски и Василев са множеството сигнали за начина, по който се реализира той и посочиха възложителя, изпълнителя и фирмата, която осъществява контрол над ремонтите, като основни носители на отговорността за спазване на качеството и времето за реализация на проекта. Въпреки тази констатация обаче Радослав Василев настоя Община Стара Загора да компенсира гражданите и бизнесите, които търпят негативи от протичащите в града изкопни дейности. На въпрос защо местната администрация трябва да се ангажира с подобно действие, младият радневски депутат посочи, че администрацията утвърждава ремонтните дейности!?.

(СН)

Б.Р. Незнание или предизборна офанзива???

Въпросът въобще не е риторичен. Младият радневски депутат Радослав Василев би трябвало да е наясно, че точно Община Стара Загора се е обявила срещу проекта за цената на водата.

Според действащите нормативни разпоредби, преди утвърждаването от КЕВР, внесеният проект се утвърждава от Асоциация ВиК – Стара Загора, в която членуват всички общини от Старозагорска област със съразмерни дялове (според броя на населението), като най-големият дял от 35% е на областния управител, а този на Община Стара Загора – 31.98%.

Фактът, с който явно не е бил запознат Радослав Василев, е, че миналата година от Община Стара Загора са настояли пред областния управител за отлагане на заседанието на Асоциация ВиК за април, тъй като обсъждането не е минало пред Общинския съвет (задължително условие за позицията на съответната община, член на Асоциацията). Но въпреки всичко областният управител, излъчен от „Промяната“, е насрочил заседанието през март, а с неговия глас и тези на останалите 10 общини решението за повишението на цената на водата е прието. Това междувпрочем няма как да не е отбелязано в протоколите на областната администрация, които Радослав Василев би могъл да види, преди да отправя предизборно обвинения срещу Община Стара Загора.

А що се отнася до утвърдените ремонти от Община Стара Загора, Радослав Василев трябва да попита и ВиК дали това е истината.