От ПП „Възраждане“ изсипали животински тор пред офиса на ГЕРБ в Стара Загора… щото били гневни

210
Оборския тор, който беше изсипан пред офиса на ГЕРБ в Стара Загора, от ПП "Възраждане" определиха като акт на гняв!?

Седем дни след скандалната проява на протестиращите в Стара Загора, когато с животински тор беше засипан входът на партийната централа на ГЕРБ, а фасадата – обстрелвана с яйца, най после от ПП „Възраждане“ набраха смелост да излязат с някакво обяснение за случилото се в позиция, разпространена до медиите:

„През последните 70 дни страната е разтърсена от протести с искане за оставка на Правителството, оставка на Главния прокурор и предсрочни избори. Тези протести обединяват множество граждани на Република България. Те са законни, мирни и демократични. Възраждане подкрепя протестите и исканията им, като голяма част от поддръжниците ни ежедневно взимат участие в тях. Ние сме активни граждани с позиция и считаме, че трябва да сме особено непримирими към несправедливостите и очевидните престъпления, за да се развиваме като общество. Това е не само наше право – това е наше задължение.

Причините, поради които протестиращите граждани са гневни, са много, но някои от тези причини са особено свързани с начина, по който хората изявиха недоволството си на 13 септември 2020 г. в град Стара Загора.

Благодарение на управляващите България се превърна в бунището на Европа – милиони тонове отпадъци се внесоха с тяхното разрешение. Унищожаването на тези отпадъци замърсява безвъзвратно водите, почвите и въздуха на България.

Актът от 13 септември е акт на гняв спрямо тази екологична бомба. Той е напълно логичен и далеч по-безопасен за хората. Разбира се, все още чакаме адекватна реакция на Прокуратурата не само за сагата с боклуците, но и за:

– изсичането на горите;

– източването на язовирите;

– застрояването на плажовете;

– безобразните концесии;

– скандалите около записите и снимките на Борисов;

– злоупотребите с европрограми, както и много, много други безобразия, които за съжаление, няма да могат да се изметат от общинската фирма за чистота, а ще рефлектират върху живота ни десетилетия наред.“

Това е основният акцент от позицията на ПП „Възраждане“, която публикувахме без редакционна намеса, но изпаднахме в редакционно недоумение:

– Първо, защото във видеоклипа с оборския тор, заснет от самите извършители и разпространен във Фейсбук на 13 септември, се твърдеше, че вонящата им акция е свързана с „видимите резултати“, постигнати от ГЕРБ – Стара Загора. И нямаше и помен от „борбата на възрожденците“ с екологичните проблеми, свързани с изсичане на гори, източване на язовири и т.п.

– Второ, защото никога досега от ПП „Възраждане“ не са искали нищо друго освен оставки.

– Трето, заради определението им за досегашните протести като „законни, мирни и демократични“. Защото забравиха, че членове на ПП „Възраждане“ бяха сред хората, блокирали в продължение на дни подстъпа на старозагорци към АМ „Тракия“ с незаконния си палатков лагер. Или може би забравиха кървавата сряда на 2 септември, когато охраняващите протеста полицаи първо бяха подготвени като живи факли на клада, а след това обстрелвани с бомбички, павета и т.н.

Днешната позиция на ПП „Възраждане“ буквално ни хвърля в умиление… И тъй като за случилото се на 13 септември с офиса на ГЕРБ са сигнализирани полицията и прокуратурата, оправданията за гняв и защита на екологията едва ли звучат правдоподобно. Както и обяснението им, че „като български граждани членовете на Възраждане имат конституционно право да изразяват гражданската си позиция“.

Да, в Конституцията на Република България е гарантирано това право, но не и правото на вандалски прояви. А нали пред закона всички сме равни!!!

Йовка НИКОЛОВА