От партията на Слави Трифонов искат преструктуриране или закриване на БЕХ

2030
Участниците в днешните коалиционни преговори за съставяне на правителство на тема "Енергетика"

По време на коалиционните преговори за съставяне на правителство днес само от БСП се обявиха за запазването на комплекс „Марица изток“

Днес започнаха преговорите по тема „Енергетика“ между „Продължаваме промяната“ и формациите, с които победилите на парламентарните избори преговарят за съставяне на правителство – „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“.

От БСП предложиха да има безплатни 200 киловатчаса месечно за бедните при повишаване на цените на електроенергията от 1 януари и това да продължи временно за първите три месеца на 2022 г. Доставките на ток, парно и газ да се спират след две неплатени сметки, а не както е сега – след първата, както и облагане на свръхпечалбите на дружествата от енергийния сектор, когато те надвишават определената им от енергийния регулатор норма на печалба, представи Таско Ерменков позициите на социалистите. Според него трябва да се намали ДДС за тока, парното и газа на 9 процента.

Сред идеите на БСП е изграждането на нови ядрени мощности по независима експертна оценка на най-изгодна цена и с бърз срок за въвеждане в експлоатация, подкрепа от ВЕИ с предимства на тези за собствени нужди на битови и небитови потребители, както и внедряване на съоръжения за съхранение на енергия от ВЕИ и разработки на водород с предимство на зеления. Представителите на БСП в преговорите се обявиха още за облекчени условия за проучване и добив на природен газ като гаранция за енергийната сигурност и стимулиране на потреблението му. И за запазване на комплекс „Марица изток“.

От партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) предложиха да се направи анализ за евентуалното закриване на „Българския енергиен холдинг“ или преструктурирането му и листването на 15 на сто от държавните енергийни дружества на фондовата борса.

При управлението на държавните дружества да се залагат цели и обвързване на възнагражденията на бордовете с постигането им, предложи експертът на ИТН Иван Хиновски.

Според експертите на ИТН нови ядрени мощности трябва да се строят на площадка „Козлодуй“, а на площадка „Белене“ да се изгради модерен завод за зелен водород. „Има сериозни инвеститорски намерения в тази посока и един такъв завод ще е експортно ориентиран“, заяви Хиновски. Според него площадката има перфектни условия за това, в съчетание с голяма фотоволтаична централа. Както и да се договорят допълнителни количества азерски газ за доставка у нас над контрактуваните вече 1 млрд. куб. годишно, които засега не могат да се внесат изцяло.

По линия на комплекс „Марица изток“, според представителите на партията на Слави Трифонов, трябва да се разработи дългосрочна стратегия за развитието му. „Има план за създаването на ново държавно предприятие „Конверсия на минни региони“, което ще помогне в буферния период и да създаде условия за инвестиция на високотехнологични производства в комплекса“, припомниха от ИТН. Всъщност идеята беше на Иван Хиновски и тя е заложена в изпратения в Брюксел от служебното правителство План за възстановяване и устойчивост. В него обаче е записано, че във въпросното държавно предприятие „Конверсия на минни региони“ трябва да бъдат прехвърлени всички активи на държавните дружества на територията но комплекс „Марица изток“, тоест предстояща ликвидация на „Мини Марица-изток“ ЕАД и ТЕЦ „Марица изток 2“.

От „Демократична България“ (ДБ) се обявиха за преодоляване на енергийната бедност, диверсификация на източниците и разследване на картелите в енергетиката.

От ДБ предложиха и изготвянето на ясен и конкретен план за енергийна трансформация на България, водеща към нулева въглеродна икономика, чрез справедлив енергиен преход с мерки, насочени към най-засегнатите райони, сектори и хора. Както и да се планират индустриални зони за развитие на нисковъглеродна индустрия с енергийна насоченост във въглищните региони.

От всичко случило се днес стана ясно, че между преговарящите формации за съставяне на правителство няма пресечена точка за комплекс „Марица изток“. И за АЕЦ „Белене“ няма!

Тоест надеждите за обща стратегия в енергетиката – кръвоносната система на икономиката, към момента клонят към нула.

Важен момент в преговорите днес беше и присъствието на Георги Стефанов от WWF-България, едно от зелените НПО-та – гробокопачи на комплекс „Марица изток“.

(СН)

Б.Р. В материала е използвана информация от mediapool и 3е-news.