От ОДБХ – Стара Загора, предупреждават: Чумата по свинете – бомба със закъснител, която рано или късно ще гръмне

357
Заседанието на Областната епизоотична комисия в Стара Загора. В Румъния до момента са умъртвени толкова прасета, колкото се отглеждат в цяла България

Институциите да предприемат всички необходими мерки, за да не допуснат появата или разпространението на заболяването африканска чума по свинете в Старозагорска област, на чиято територия работят няколко големи свинекомплекса. Около това се обединиха участниците във днешното заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова, в което участваха директорите на ОД „Земеделие“, РЗИ, Областно пътно управление, представители на ОДБХ, ОД МВР, РД ПБЗН, РИОСВ и НПО „Зелени Балкани“.

Огнищата на заболяването в страната вече са 12, като 2 от тях – в Плевен и Враца, са регистрирани днес, стана ясно по време на заседанието. „Ситуацията е тревожна. Болестта продължава да се разпространява и не е изключено да достигне и до нашата област. Ние не можем да спрем това, но трябва да се вземат спешни мерки, за да ограничим до минимум последствията“, заяви в началото на срещата Гергана Микова.

Африканската чума по свинете е силно опасно заразно заболяване с висока смъртност по животните – диви и домашни. Вирусът е устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо, които не са преработени. Липсата на разработена успешно ваксина и ефективен начин за лечение е причината да се прилага хуманно умъртвяване на животните. Вирусът се предава лесно най-вече чрез хората – от продукти от месо, добито от болни свине, заразена храна, дрехи, контакт с болни животни. Към момента всички огнища, установени досега у нас, са в лични стопанства, голяма част от които не са регистрирани съгласно изискванията на закона, припомни д-р Боян Папазов, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ – Стара Загора. Той посочи като най-важна задача разговорите с кметовете на населените места. „Криенето на малки лични стопанства с по няколко прасета, с цел да не се конфронтират кметовете с жителите на селото, е опасна практика. Това е бомба със закъснител, която рано или късно ще гръмне предвид ситуацията с болестта в Европа и в България“, предупреди д-р Папазов. Той подчерта, че работата на терен и представянето на обективна информация на хората са много важни, защото това е единственият начин да се спрат спекулациите. „Стопаните трябва да бъдат подготвени, за да не се стигне до конфликти, ако болестта дойде и при нас“, уточни ветеринарният лекар.

С цел ограничаване разпространението на заразата на местата, на които спират да почиват преминаващите през Прохода на Републиката, прохода Шипка и по двете магистрали пътници, Областно пътно управление ще осигури по-често почистване на контейнерите и другите сметосъбиращи съдове, съобщи директорът на управлението Илия Златев. На заседанието бе обсъдена и възможността за извършване на дезинфекция на тези места с разтвори, които унищожават вируса на опасната болест.

На 24 юли предстои разширена среща в Областна администрация. На нея освен представителите на Епизоотичната комисия ще присъстват и председатели на общинските съвети на общините от областта, кметове на населени места, началници на полицейски участъци и собственици на големи свинеферми.

(СН)