От КНСБ настояват за извънредно заседание на Съвета за Зелената сделка заради въглищните централи

1331
От КНСБ обявиха, че няма да участват в сценарии, целящи закриването на въглищни ТЕЦ-ове до 2030 г.

КНСБ настоява за свикване на извънредно заседание на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка (КСЕЗС) във връзка с Пътна карта към климатична неутралност, която да разглежда два сценария за декарбонизация на енергийния сектор и стъпки за постепенно спиране изгарянето на въглища до 2030 г. и отвъд, но не по-късно от 2038 г. Това се посочва в позиция на КНСБ по повод първо заседание на КСЕЗС от 5 юли т.г., предаде БТА.

Пътната карта е част от задачите в Годишната работна програма на КСЕЗС във връзка с Реформа 9 от Плана за възстановяване и устойчивост. Реформата включва ангажименти за изготвяне на Пътна карта за климатична неутралност на икономиката на България, както и разработване на няколко възможни сценария на политиката като основа на план за постепенно прекратяване на използването на въглища с крайна дата до 2038 г.

Според КНСБ предложеният текст от Годишната програма не съответства на приетите текстове на Плана за възстановяване и устойчивост, както и на решението на Съвета за одобряване на оценката на Плана и приложението към него.

От синдиката припомнят, че в рамките на работата на Института за устойчив преход и развитие са били разгледани и обсъдени четири анализа с различна степен на детайлност, но нито един от тях не предвижда приключване използването на въглища към 2030 г. Такъв вариант липсва и в анализите на ЕСО. „Следователно натискът за включване на такъв сценарий е самоцелен, необоснован и извън рамката на постигнатите компромиси“, се посочва в позицията на синдиката.

„КНСБ няма да участва в обсъждане на екстремални сценарии, които могат да бъдат ползвани за взимане на политическо решение за спиране на работата на въглищните централи поради това, че не се отчита изключително високата необходимост от работата на ТЕЦ на лигнитни въглища за гарантиране сигурността на доставките в региона през следващите години. Фактът, че редица страни предприемат действия за преразглеждане на политическите си решения по отношение на въглищната енергетика, показва, че и у нас трябва да се прояви зрялост и да не се допуска изкуствено създаване на кризи с доставките на електрическа енергия“, заявяват още от КНСБ.

Медията ни припомня, че въпросната Пътна карта, с която се е ангажирало правителството на Кирил Петков пред ЕК, беше определена от представители на АБВ и ГЕРБ като Пътна карта за закриване на въгледобива в комплекс „Марица изток“ още в края на 2025 г.

(СН)