От кал да си – Иван да си!

221

Близо 13 хиляди са имениците на Ивановден в Стара Загора

На 7 януари православната църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител, предрекъл идването на божия син – Христос. Празникът е известен като Ивановден.

4964 са мъжете, носещи името Иван в Стара Загора, сочи справката на Дирекция „Гражданско състояние“ на местната администрация.

Безспорен е фактът, че Ивановците водят класацията по най-разпространено и предпочитано българско име, въпреки навлезлите модерни имена. Името Иван в превод означава „Божа благодат“. Характерното за тях е, че те са чудати хора, имат големи сърца, но и свой собствен нрав, дават много, но и искат много. Затова неслучайно те отдавна са станали обект на народното творчество.

На 7 януари за имен ден ще приемат поздрави и 1819 дами с името Иванка, както и 734 с кратката му форма Ваня. За здраве трябва да почерпят още 48 господа кръстени с името Ваньо, 106 старозагорци казващи се Йоан и 292 Йоани. Данните на ГРАО сочат, че само един старозагорец е носител на името Йото, а трима са с име Йово.

На Ивановден празнуват още, носещите имената Калоян, които в Стара Загора са 436, Калояна – 7, Яна – 243, Янка – 663, Янко  – 236, Ивелина – 535, Ивелин – 246, Ивилина – 14, Ивалин – 8, Ива – 198, и Иво – 203. Имен ден имат още Жан, Жана, Ивайло, Ивайла, Ивона, Ивета и други производни.

На всички именници „Старозагорски новини“ пожелава здраве и харна година, в която да дадат повод за радост и гордост, а и да ни карат все по-често да се усмихваме!

(СН)