От „Има такъв народ“ заподозряха ново коалиционно правителство в рамките на този парламент

258
Участниците в срещата в Стара Загора

Тошко Йорданов обяви в Стара Загора, че от партията им няма да го подкрепят, ако в него са ГЕРБ и ДПС

„Коалиционно правителство, в което са ГЕРБ и с ДПС, ние категорично няма да го подкрепим, но те си имат вече мнозинство“. Това заяви в Стара Загора зам.-председателят на „Има такъв народ“ и председател на Парламентарната група на партията Тошко Йорданов по време на среща с граждани, която се проведе на 25 юни.

За създаването на ново коалиционно правителство в рамките на настоящия парламент намекна същия ден в открито писмо, публикувано във Фейсбук, лидерът на ИТН Слави Трифонов.

По думите му с решението за даване на зелена светлина на Северна Македония за ЕС са положени „основите на една нова Евроатлантическа коалиция в България, при това безапелационно подкрепена от Франция“ и в нея влизат ПП, ГЕРБ, ДПС, ДБ. „Общо ще разполагате със 176 депутати. Логично към тях може да прибавите и шестимата отцепили се депутати от „Има такъв народ“. Така ще имате 182 депутати, което е много повече от конституционно мнозинство. Това ще ви направи спокойни за взимането на всякакви решения. Може да направите съдебна реформа, може да продължите изнасянето на оръжия за Украйна през трети страни, може спокойно да промените и законите, за да се усвоят милиардите по Плана за възстановяване, може да приемете и необходимите антикризисни мерки и да направите дългоочакваните реформи. Като настоящи и бъдещи членове на едни и същи европейски политически семейства спокойно може да реализирате всички евроатлантически приоритети, част от които изброих по-горе“, обяви Слави Трифонов.

На срещата в Стара Загора присъстваха старозагорският депутат Тихомир Тенев, колегите му от ИТН – д-р Силви Кирилов, Златомира Мострова, Александър Александров, Павела Митова (депутат в 46-ото НС), както и зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Пред старозагорските симпатизанти на ИТН Тошко Йорданов поясни, че партията им няма да даде своята подкрепа за кабинет, в който участват министри от ГЕРБ и ДПС. „Възможно е, чисто теоретично, същите партии пак да направят правителство. Ако това се случи, едно от исканията на ИТН ще е то да е без Кирил Петков. Друг вариант е съставяне на експертен кабинет, а трети – избори наесен. И да направим коалиция с партиите, или експертен кабинет с достатъчно голяма подкрепа, или да отидем на избори, това в крайна сметка е нормална демократична процедура, няма нищо страшно в тези възможности“, каза Йорданов. Според него е по-добре да има ново правителство и да не се стига до избори. „За целта трябва да имаш партньори“, подчерта зам.-председателят на ИТН.

Зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов подкрепи тезата, че е добре да има действащо редовно правителство и парламент, „но в крайна сметка, ако не успее да се излъчи, изборите са един демократичен процес“.

На въпрос от залата за липсата на правосъдна реформа Данаилов коментира: „Докато не се промени мнозинството във ВСС или състава му, или промяна в Конституцията, няма как да се извърши съдебна реформа и смяна на главния прокурор“.

(СН)

Б.Р. От ИТН по традиция не канят регионалните медии на срещите си, затова в публикувания материал е използвана информация от официалния им партиен сайт.