От ЕVN България отчетоха спад в кражбите на ток

78

В резултат на масовия монтаж на устройства за дистанционно отчитане на ел.енергията (над 1 млн. броя) рязко са спаднали случаите на кражби на ток и проводници, съобщиха по време на брифинг в Стара Загора от ЕVN България.

При 4 000 случая за 2017 г. през миналата година са регистрирани 2 700, като откраднатите 7 859 мегаватчаса са на стойност 1.18 млн. лв., към тях се прибавяли 70 кражби на 5 070 м проводници от мрежата ниско напрежение и трафопостове за 160 000 лв. В Старозагорска област щетите са за 280 000 лв. Почти по равно са кражбите на ток в битовия и промишления сектор. Спад с 5.7 на сто имало и в броя на постъпилите жалби и сигнали, в Старозагорско спадът бил със 17.4 %.

Над 1.7 млрд. са инвестирани от дружеството за 14 години, 40 на сто по-малко са случаите на аварии, а технологичните загуби били намалени от 19.5% на под 8 на сто, уточни изпълнителният член на Съвета на директорите при „Електроразпределение Юг“ Костадин Величков. Всички новопостроени мрежи са с подземни кабели.

От ръководството на ЕVN отказаха коментар относно предложенията за нови цени, които трябва да бъдат внесени до края на март в КЕВР, държавният регулатор вече бил направил проверка на декларираните инвестиции.

По време на брифинга беше съобщено още, че специални защитни покрития ще бъдат поставени по върховете на стотици стълбове от мрежата средно напрежение, за да бъдат предпазени от токови удари младите щъркели. Реализацията на екопроекта е започнала, тя трябва да завърши до месец, за да изпревари излюпването на птиците. „Шапките“ ще бъдат върху стълбове-опъвачи, основната част от средствата ще бъде за района на Бургас, където миналата година имаше няколко случая на масова смърт на щъркелчета.

Христо ХРИСТОВ