От днес нов светофар ще регулира движението по възлово кръстовище в Стара Загора

108

Днес в Стара Загора ще заработи нова светофарна уредба, която ще регулира движението на кръстовището на улиците „Генерал Столетов“ и „Александър Батенберг“. Новият светофар ще улесни преминаването на автомобили, което в пиковите часове е много интензивно и ще сведе до минимум предпоставките за пътнотранспортни произшествия, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Предстои въвеждане в експлоатация и на още един новоизграден светофар – на кръстовището на ул. „Генерал Гурко“ и бул. „Руски“.

Съоръженията са изградени по компонент „Изгpaждaнe нa cиcтeмa зa yпpaвлeниe нa гpaдcкия тpaнcпopт“ на Проект „Moдepнизaция и paзвитиe нa ycтoйчив гpaдcки тpaнcпopт в гpaд Cтapa Зaгopa“ – фaзa II.

Системата за управление на градския транспорт включва въвеждане на видеонаблюдение на 37 кръстовища в града, подмяна на светофарни уредби, видеонаблюдение в 14 тролея, внедряване на система за управление и контрол на трафика с модерна технология, трафик детектори, светофарни дисплеи и устройства, система за предоставяне на приоритет на автобусите, обслужващи градския транспорт.

Проектът акцентира основно върху създаване на по-ефективен, интегриран и бърз градски транспорт с по-малко потребление на енергия, изграждане на по-достъпна вторична инфраструктура на обществените транспортни мрежи, както и въвеждане на природосъобразни видове превозни средства.

Целта е постигане на по-голяма привлекателност на градския транспорт; намаляване на задръстванията; подобряване на безопасността на транспорта и опазване на околната среда и здравето на хората чрез намаляване на вредните емисии.

(СН)