От ВМРО заподозряха ДПС зад атаката срещу вицепремиера Красимир Каракачанов

82

„За ВМРО е пределно ясно, че атаката срещу вицепремиера Красимир Каракачанов и цялата партия идва от ДПС“. Това заяви за медията ни областният координатор на войводите Антон Андонов. Повод за исканата от опозицията оставка на Каракачанов бяха арестите в Агенцията за българите в чужбина. Андонов посочи, че арестуваният Петър Харалампиев е бил номинация на ВМРО, но призова да бъде дадено време на отговорните институции, които имат ангажимента да установят имало ли е корупционна схема, по която е било съдействано на определени лица за получаване на български паспорт. „Ако такава бъде установена, на виновните трябва да бъде търсена отговорност. В това отношение ВМРО ще бъде безкомпромисно“, коментира Антон Андонов. Във връзка със сигналите на бившия директор на Агенцията Катя Матева, областният координатор на воеводите посочи, че те до един са преминали проверка преди време и по тях МВР и прокуратурата не е установила абсолютно нищо. „Нека обаче да си дадем сметка, че въпросната госпожа е била директор на Агенцията в периода, когато управлява кабинетът на Пламен Орешарски, който бе коалиция между БСП и ДПС. Точно в този период Катя Матева направи опит за възстановяване на българското гражданство на хора, които са напуснали страната ни в посока Турция, преди т.нар. „голяма екскурзия“. За тези хора има специални спогодби между турската страна и България. Те бягат в южната ни съседка, отказвайки се от българското си гражданство. На практика тя прави опит тези хора обратно да получат български лични документи“, обясни Антон Андонов.

В годините назад ВМРО е имало общо трима свои хора, които са били начело на Агенцията за българите в чужбина. От формацията неведнъж са подчертавали, че са за възможно най-облекчената процедура по издаване на български документи на хора, заявили подобно желание и удостоверяващи по някакъв начин своята принадлежност към България. Според Антон Андонов по този начин страната ни ще намери едно от ключовите решения за справяне с демографската криза, която доведе до това у нас към днешна дата да има под 7 млн. души. Старозагорският представител на ВМРО даде пример за подобна политика с Унгария, която по думите му е предоставила гражданство на близо 500 хил. души от района на Трансилвания – днешна Румъния. „Подобен пример можем да открием и в политиката на Румъния, която направи румънци хиляди молдовци. Разберете, че ние граничим със себе си. Затова е нужно да ускорим максимално процедурата по получаване на българско гражданство“, подчерта Андонов. Той коментира още, че по същество Агенцията за българите в чужбина не решава и не издава български документи. Нейната работа се свеждала до това да изготвя препоръка, която след това се разглеждала от консултативен съвет, съставен от няколко министерства. Окончателно утвърждаване преминавало и през указ от страна на Президентството.

Запитан относно създалата се парламентарна криза с липсата на кворум в пленарна зала и целенасочения бойкот от страна на БСП, ДПС, а от скоро и „Воля“, Антон Андонов отговори, че това била нормалната реакция на опозицията. На свой ред той постави въпроса как е възможно народни избраници да не посещават работните си места.

Живко ИВАНОВ