Отчетоха по-малко жертви от ПТП в Старозагорско

113
Част от участниците в заседанието

През 2018 г. в Старозагорска област са били регистрирани 1390 пътнотранспортни произшествия, при които са убити 36 и ранени 456 души. В сравнение със същия период на миналата година тежките ПТП са с 9 по-малко, убитите са с 9 по-малко, а ранените са с 11 повече. Тези данни бяха съобщени по време на проведеното вчера заседание на Областната комисия по безопасност на движението, председателствано от областния управител Гергана Микова. Участие в него са взели комисар Илиян Илиев, началник-отдел „Охранителна полиция“, зам.-областният управител Димитър Драчев, представители на ОД МВР и на общините.

В приетия отчетен доклад на Областната комисия за изтеклата 2018 г. се сочи, че превишената и несъобразена скорост е основната, най-често срещана причина за загуба на управление на МПС, при която са настъпили 488 пътнотранспортни произшествия, при които 21 граждани са загубили живота си, а 150 са получили специализирана медицинска помощ след наранявания.

Според статистиката ПТП, настъпили вследствие на неправилно движение на превозните средства по пътното платно са 451 с 9 загинали и 121 ранени, при отнемане на предимство – 241 ПТП с 6 загинали и 137 ранени. Алкохолът и другите упойващи вещества като фактори с тежки последствия са били причина за 49 ПТП с 15 ранени граждани.

По дни от седмицата най-сложна е била обстановката по безопасността на движението в петък – 74 ПТП с 4 убити и 93 ранени, във вторник – 52 ПТП с 4 убити и 58 ранени, и в неделя – 51 ПТП с 11 убити и 70 ранени.

По време на заседанието членовете на Областната комисия по безопасност на движението са приели и План-програма за ограничаване на пътнотранспортните произшествия и повишаване на безопасността на движение през 2019 г., която има за цел намаляване на жертвите на пътнотранспортните произшествия. Програмата предвижда увеличаване на проверките за използване на предпазни колани, за употреба на алкохол и упойващи вещества, за шофиране с превишена скорост, както и засилване на контрола върху пешеходците, нарушаващи правилата за движение.

(СН)