Отсъствие на експерти отложи решаване на казус с 10-годишна давност

229
Д-р Тодор Гаргов през далечната вече 2013 година, когато е избран за лекар на годината в Казанлък

Отсъствие на експерти от София, които да бъдат изслушани по дело от 2019 г. за смъртта на родилка през далечната вече 2013 година, по което обвиняем е известен казанлъшки лекар акушер-гинеколог, отложи заседанието за неопределен срок. То беше насрочено за 19 януари от състав на Окръжен съд – Стара Загора, очакваше се на него да стане ясно виновен или невинен е д-р Тодор Гаргов, който по ирония на съдбата през 2013 година е бил избран от колегите си за лекар на годината заради изродени лично от него 161 бебета.

Срещу него е повдигнато обвинение, че при израждането на родилката е проявил немарливо отношение, което продължило и в след оперативния период. Младата пациентка от село Шейново ражда първото си дете с Цезарово сечение, на 12 март по нейно желание е изписана от здравното заведение. Ден по-късно, на 13 март, тя е била прегледана в старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, където умира в резултат на масивна септична тромбоемболия на белите дробове и сърдечна недостатъчност.

Магистратите намират, че правоспособният специалист е нарушил правилата, предвидени в Медицински стандарт „Акушерство и гинекология“, утвърден с Наредба No 32/30.12.2008 г. и Клинична пътека No 154, довели до леталния изход на жената. Присъда от 1 до 6 години затвор предвижда НК, ако се докаже в съдебната зала обвинението по член 123, ал. 1.

Досега делото е било отлагано десетки пъти заради отсъствие на експерти, по тази причина председателят на състава е поискал от тях да посочат удобна дата, за да бъде гарантирано присъствието им в залата.

Репортерската ни проверка установи, че по аналогични причини е отложено за 7 март делото за убийството на старозагореца Богдан Петков (Боньо Фаса) от лятото на 2016 година, по което обвиняема е 18-годишната тогава ученичка Мария Гиздева.

Според запознати това са двете най-дълго проточили се наказателни дела.

Христо ХРИСТОВ